Sony heeft een vrij ruig kwartaal achter de rug. Dit is grotendeels te danken aan de mobiele afdeling met een verlies van 1,6 miljard dollar aan bedrijfskosten op een omzet van 2,8 miljard dollar.

Sony heeft een vrij ruig kwartaal achter de rug. Dit is grotendeels te danken aan de mobiele afdeling.

Het bedrijf had een omzet van 17,4 miljard dollar, maar leed een verlies van 1,2 miljard dollar in het tweede fiscale kwartaal, dat eindigde op 30 september. De omzet nam met 7,2 procent toe, voornamelijk door de populariteit van de Playstation 4.

De inkomsten van de afdeling Mobile Communications vormen het grote nieuws bij Sony. Tijdens de periode zag het bedrijf de omzet stijgen met 1,2 procent per jaar naar 2,8 miljard dollar, maar het leed op de bedrijfskosten een verlies van 1,6 miljard dollar. Daarmee maakt de divisie alle winsten op andere plekken tijdens het kwartaal in één klap ongedaan.

Opbrengsten afdelingen
De grootste winst komt op conto van Sony"s Game and Netwerk Services met een omzet van 2,8 miljard dollar en bedrijfsinkomsten van 200 miljoen dollar. De verkopen zijn met 83 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dit is te danken aan de verkopen van Playstation 4-hardware.

De afdeling Home Entertainment and Sound kent ook een sterk kwartaal, met een omzet van 2,6 miljard dollar en een bedrijfsinkomen van bijna 73 miljoen dollar. Sony Devices, met onder meer halfgeleiders, accu"s en opnamemedia, publiceert 271 miljoen dollar aan opbrengsten bij 2,3 miljard dollar aan verkopen.

Afdelingshoofd vervangen
Het lijkt erop dat Sony"s mobiele afdeling een gevoelige plek is in het verder zeer goed groeiende bedrijf. Wellicht dat Sony daarom vorige week aankondigde dat het hoofd van Mobile Communications, Kunimasa Suzuki, medio november vervangen wordt. De huidige senior vicepresident van corporate planning, Hiroki Totoki, neemt zijn plaats in.

Kijkend naar de toekomst denkt Sony niet dat het bedrijf plotseling verandert en flink winst gaat maken. De verwachting is dat aan het einde van het fiscale jaar in maart een verlies van ongeveer 2,1 miljard dollar wordt gerapporteerd.