Nieuws

Snelle 802.11ac-wifi populair bij bedrijven

Zowel bij bedrijven als bij consumenten neemt het gebruik van snelle wifi-verbindingen toe. Dat blijkt uit een onderzoek van Wildpackets.

Wie dacht dat 802.11ac (een van de snelste normen voor wifi) enkel goed was om HDTV te streamen en geen plaats heeft in het bedrijfsleven, vergist zich.

Volgens het netwerkanalysebedrijf Wildpackets laten ook ondernemingen zich steeds meer verleiden om de snelle verbindingen te installeren. Wildpackets berekende dat het gebruik van 802.11ac vorig jaar alleen al met 540 procent gestegen is.

Dat cijfer klinkt geweldig, maar dat wil niet zeggen dat er niet nog een lange weg af te leggen is. Zo blijkt bijvoorbeeld dat er drie industrieën zijn die meer dan de helft van de snelle verbindingen voor hun rekening nemen: de gezondheidszorg, high tech en telecommunicatie. Bedrijven dus die al voor een groot deel afhankelijk zijn van snel netwerkverkeer.

23 procent van de respondenten hadden al 802.11ac geïnstalleerd en 29 procent zei dat ze daar geen enkele intentie toe hadden. Bij 41 procent van de respondenten was minder dan tien procent van de apparaten in staat om met 802.11ac om te gaan. Bij slechts 4 procent was dat meer dan de helft. Ook opmerkelijk: een kwart van de ondervraagden had geen idee wat de plannen waren inzake 802.11ac.

Met acht tegelijk
Het klopt natuurlijk dat je met 802.11ac nog altijd geen gigabitsnelheden kan halen. Maar de juiste combinatie van clients en routers kan je toch zo’n 500 Mbps opleveren. Meer nog: bedrijven kunnen vooral profiteren van het feit dat tot acht cliënten tegelijkertijd van de snelle verbinding kunnen genieten. Het nettoresultaat is dat 802.11ac al vlug twee tot drie keer performanter is dan de oudere 802.11n-apparaten.

Om ten volle van dat snelheidsvoordeel te genieten, moet je uiteraard ook compatibele pc’s, smartphones en tablets gebruiken. Volgens Wildpackets brengen in bedrijven die een BYOD-politiek hebben (Bring Your Own Device) behoorlijk veel werknemers een 802.11ac-compatibel toestel mee, zoals een Macbook Air, een HTC One of Samsung Galaxy S5. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business