Nieuws

Telenet moet ook Proximus toegang geven tot kabel

Telenet wordt door de rechtbank verplicht om de kabel open te stellen voor alternatieve providers. Opvallend is dat ook Proximus volledige toegang moet krijgen.

In 2011 beslisten de Belgische telecomregulatoren dat alternatieve providers – tegen betaling – toegang moeten krijgen tot het netwerk van de kabeloperatoren, zodat ze zelf een kabelaanbod kunnen aanbieden.

Sinds eind vorig jaar is het regelgevend kader voor die openstelling afgerond en kunnen operatoren zich aanbieden om met een eigen aanbod te starten. Mobistar was de eerste om daar gebruik van te maken en wil nog voor het einde van dit jaar de eerste gebruikers toegang geven tot internet, telefonie en digitale tv via de kabel. Een commerciële uitrol staat voor begin 2015 gepland.

[related_article id=”158455″]

Telenet en de andere kabeloperatoren begonnen in 2011 een juridische strijd tegen de beslissing om de kabel open te stellen. Telenet beet eerder al in het zand met een schorsingsberoep en heeft nu ook ten gronde ongelijk gekregen van het Hof van Beroep in Brussel. “We zijn teleurgesteld, maar moeten het arrest nog grondig bestuderen,” reageert Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts tegenover Belga. In principe is Cassatieberoep nog mogelijk, maar daarover heeft de operator nog geen beslissing genomen. In de zaak van de Franstalige spelers Voo en Numericable is nog geen uitspraak gevallen.

Mobistar en Proximus opgetogen

Mobistar is dan weer erg tevreden met de beslissing. “Deze positieve beslissing verschaft zekerheid over de invoering van de kabelregulering en opent volledig de weg voor Mobistar om de lancering van haar nieuwe tv- en internetdiensten voor te bereiden,” klinkt het in een persbericht.

Ook Proximus juicht de uitspraak van de rechter toe. In de originele beslissing van de regulatoren werd er namelijk een uitzondering gemaakt voor de historische operator. Omdat de provider al internet, telefonie en digitale tv aanbiedt via het eigen netwerk, werd het uitgesloten van de toegang tot de kabel. De rechtbank heeft nu echter beslist dat ook Proximus volledige toegang moet krijgen om kabeldiensten aan te bieden.

Het is niet helemaal duidelijk of dit ook betekent dat Proximus onmiddellijk toegang krijgt tot het netwerk van Telenet. Volgens Telenet is de draagwijdte van het arrest nog niet duidelijk. Ook bij regulator BIPT moeten ze het arrest eerst grondig bestuderen alvorens een uitspraak te doen. De kans is echter groot dat Proximus uiteindelijk toegang zal krijgen en de operator heeft al laten weten dat het dan zeker in gesprek wil gaan met Telenet. Vorig jaar liet Proximus nog verstaan dat het alleszins niet van plan is om analoge televisie te commercialiseren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business