Nieuws

Microsoft geeft meer van .NET vrij als open source

Microsoft maakt de serverkant van .NET beschikbaar als open bron, waardoor het framework ook naar Linux en Mac OS X komt.

Microsoft is van plan de volledige serverkant van .NET vrij te geven als open bron. De bedoeling is om dan met de .NET-kern niet alleen op Windows te draaien, maar ook op Linux en Mac OS X. Dit maken woordvoerders van het bedrijf bekend op Connect(); een evenement gericht op ontwikkelaars.

Al in april kondigde Microsoft aan een aantal van zijn ontwikkeltechnologieën vrij te geven als open bron, waaronder ASP.NET, het Roslyn .NET-compileerplatform, het .NET Micro Framework, .NET Rx en de Visual Basic en C# programmeertalen. Deze technieken komen beschikbaar via het nieuwe .Net Foundation.

[related_article id=”161452″]

Deze week voegt het bedrijf nog meer onderdelen van .NET toe aan de openbronlijst, waaronder .NET Common Language Runtime (CLR), de just-in-time compiler, garbage collector en Base Class bibliotheken.

Windows, Linux en Mac
Microsoft zegt samen te werken met partner Xamarin – die .NET beschikbaar hebben gemaakt op andere platformen – om “het werk van Mono-runtime en ons werk samen te brengen en ze tot één te maken de komende periode”, zegt Soma Somasegar, vicepresident van Microsofts Developer Division.

Om ervoor te zorgen dat het systeem draait op Windows, Linux en Mac, maakt Microsoft een poort van de kern aan de serverkant van .NET. Dit stelt ontwikkelaars in staat applicaties te bouwen op basis van ASP.NET 5.0 die gedraaid kunnen worden op alle drie de grote besturingssystemen. De verwachting is dat vooral Windows en Linux gebruikt gaan worden, maar Mac is ook een optie.

Compleet aanbod
Microsoft gebruikt GitHub voor het hosten van de frameworkpoort. “We willen een compleet en uitgebreid aanbod hebben voor ontwikkelaars voor welke applicatie dan ook”, zegt Somasegar. 

Het is niet de bedoeling van Microsoft om ook de clientzijde van .NET vrij te geven als open bron. Dat betekent dat bibliotheken die hieraan gelieerd zijn, zoals Windows Presentation Foundation (WPF) en Windows Forms, niet beschikbaar komen. 

Het openbronproject en het maken van de poort gaan deze week van start, maar de verwachting is dat over een paar maanden pas de eerste resultaten van het werk zichtbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business