Nieuws

Wat de belangrijkste tech-CEO’s verdienen

Hoe worden de topmannen van de grote technologiebedrijven betaald? Dat loopt uiteen van een schamele 1 dollar per jaar tot maximaal 84,3 miljoen dollar.

Hoeveel krijgt de topman van een bedrijf betaald? En wie bepaalt eigenlijk de hoogte van zijn salaris? De tweede vraag is het eenvoudigst te beantwoorden. Dat bepalen namelijk de aandeelhouders of in het geval van een privébedrijf de eigenaar.

Om die eerste – en belangrijkste – vraag te beantwoorden is het interessant om te kijken naar hoeveel sommige CEO"s elke maand op hun rekening bijgeschreven krijgen.

[related_article id=”161452″]

Satya Nadella
Laten we beginnen met Satya Nadella, de man die sinds 4 februari aan het roer staat bij Microsoft. Hij deed onlangs stof opwaaien nadat bekend werd dat als hij goed presteert, hij in totaal 84,3 miljoen dollar aantikt. Zijn basissalaris ligt op 918.917 dollar, maar met prestatiebonussen en aandeeluitkeringen werd dit 11,6 miljoen dollar.

Om het maximale bedrag te halen moet hij nog veel bereiken, want een groot deel van zijn mogelijke bonussen zijn prestatiegericht. Om de volle mep te krijgen moet Microsoft beter presteren dan zestig procent van de S&P 500.

Andere toppers
Hoe doet het salaris van Nadella het in vergelijking met andere topmannen in de technologiebranche? Ginni Rometty van IBM mocht zich in 2012 verheugen op 16,1 miljoen dollar. Haar bedrijf is een derde groter dan Microsoft.

Meg Whitman van HP ontving in 2012 zo"n 15,4 miljoen dollar aan compensatie, haar eerste volledige jaar als CEO. Afgelopen december verhoogde haar werkgever haar basissalaris van 1 naar 1,5 miljoen dollar. Veel hiervan werd uitbetaald in aandelen.

Een andere topvrouw is Marissa Mayer, CEO van Yahoo. Zij verdient meer dan 20 miljoen dollar per jaar aan salaris. Daar bovenop komt over een periode van vijf jaar nog maximaal 200 miljoen dollar op basis van prestaties.

De 1-dollarclub
Mark Zuckerberg van Facebook zit aan de andere kant van het spectrum met zijn salaris van 1 dollar. Dat heeft hij zelf besloten in april van dit jaar. Maar hij kan een stootje hebben als 22e rijkste man ter wereld.

Google-topman Larry Page en zijn partner Sergey Brin krijgen hetzelfde bedrag aan salaris uitgekeerd als Zuckerberg. Daar staat tegenover dat ze aandelen hebben met een waarde van 20 tot 30 miljard dollar.

Geld of aandelen?
Het idee dat CEO"s een nominaal salaris krijgen kan goed zijn voor de moraal op de werkvloer. “Daar kunnen ze veel goodwill mee winnen”, denkt Clive Longbottom, analist bij Quocirca. “Door akkoord te gaan met een normaal geaccepteerd salaris en je meer te richten op aandelen, zeg je als het ware tegen het personeel dat je toekomst gelijk is aan die van hen.”

Een topman moet allerlei beslissingen nemen. “Sommige pakken positief uit, andere gaan ten koste van andere mensen in de organisatie”, stelt Longbottom. Een groot probleem hierbij zijn de kortetermijnprioriteiten van investeerders en de bewegingen op de markt.

De vaardigheden van een CEO kunnen van grote invloed zijn op de toekomst van het bedrijf, zowel positief als negatief. “Maar vooruitzien en de juiste beslissingen nemen is iets anders dan een stabiele organisatie leiden”, denkt Longbottom. “Daarom is het verstandig een topman uit te betalen in zowel geld als aandelen, waarbij de nadruk toch wat meer op het salaris ligt.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business