Nieuws

Huawei wil 5G klaarstomen voor WK 2018

Huawei wil op het WK 2018 in Rusland een prototype van een 5G-netwerk in de lucht brengen. De mobiele technologie zou daarmee een stuk sneller klaar kunnen zijn dan eerst gedacht.

4G begint nog maar net op grote schaal door te breken, maar de Chinese netwerk- en telefoonbouwer Huawei heeft al plannen om een 5G-netwerk te testen.

Huawei wil samen met de Russische operator Megafon een prototype van een 5G-netwerk in de lucht hebben op het WK Voetbal van 2018. Megafon heeft 69 miljoen abonnees in Rusland en bracht ook al 4G naar de Olympische Spelen van 2014 in Sotchi.

De kans dat er in 2018 al telefoons zullen zijn met 5G is zo goed als onbestaande, maar Huawei zegt zelf enkele modellen te zullen bouwen, speciaal voor deze test.

Even wachten op commerciële doorbraak
Het partnership tussen Megafon en Huawei is een experimentele fase in de “natuurlijke progressie” van nieuwe netwerktechnologie, zegt consultant Craig Wigginton van Deloitte. “Tegen 2018 zouden we de eerste goede resultaten moeten zien uit deze tests”, aldus Wigginton. Hij voegt er wel aan toe dat hij desondanks niet verwacht dat de echte commerciële doorbraak van 5G voor 2020 zal gebeuren.

De 5G-technologie zal hogere snelheden bieden en tegelijk de zogenaamde latency (vertraging) verbeteren. Daardoor zal het netwerk beter geschikt worden voor taken waarbij een snelle respons noodzakelijk is. Virtuele realiteit bijvoorbeeld of videospelletjes, of het besturen van geautomatiseerde machines.

Nog lang geen standaard
5G is echter helemaal nog geen standaard. Telecomfabrikanten zitten nog altijd maar in de designfase en ook de frequentiebanden die de nieuwe technologie zal gebruiken, liggen nog lang niet vast.

Samsung demonstreerde eerder al een 5G-test waarbij de verbinding in een auto (100 km per uur) een snelheid haalde van 1,2 Gbps. In stilstand was dat zelfs 7,5 Gbps. Ook Nokia heeft plannen om zich op 5G te storten.

De huidige LTE-verbindingen komen theoretisch niet verder dan 100 Mbps en liggen in de praktijk zelfs nog een heel stuk lager. Een tussentechnologie tussen 4G en 5G, LTE-A genoemd, zou de snelheid kunnen optrekken naar 3 Gbps.

Huawei heeft, in samenwerking met de Arabische operator Etisalat, al een 5G-verbinding gedemonstreerd die 115 Gbps haalde. Al moet daarbij wel aangestipt worden dat dit snelheden zijn die enkel in een laboratorium worden gehaald. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business