Nieuws

KPN neemt Reggefiber helemaal over

Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft zijn partner Reggefiber helemaal uitgekocht en is nu de enige eigenaar van de glasvezelprovider.

De Nederlandse telecomprovider KPN heeft de 40 procent van de aandelen die zijn partner Reggeborgh nog had in Reggefiber overgekocht.

Begin deze maand breidde KPN zijn aandeel in Reggefiber al uit van 51 tot 60 procent. Daar betaalde het 161 miljoen euro voor. De resterende 40 procent werd deze week binnengehaald voor 610 miljoen euro. De overeenkomst stipuleert dat KPN zo’n 500 miljoen euro aan schulden van Reggefiber in het vierde kwartaal zal terugbetalen.  

Nadat KPN zijn aandeel in Reggefiber had opgetrokken tot 60 procent, had Reggeborgh het recht om de resterende 40 procent gedurende zeven jaar te verkopen voor faire marktprijzen. Het bedrijf heeft, zoals verwacht, echter voor een snelle operatie gekozen.

Toegang aan concurrenten geven
Eind oktober kondigde KPN al zijn plannen aan om Reggefiber helemaal in te lijven. Het kreeg daartoe ook toestemming van de Nederlandse Autoriteit voor Consument en Markt (ACM).

De ACM stelde wel als voorwaarde dat concurrenten als Tele2, Vodafone en Online nog drie jaar toegang zouden krijgen tot het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. Op die manier zouden consumenten meer keuze krijgen inzake vaste telecom en kunnen profiteren van goedkopere en betere dienstverlening.

Volgens ACM moest het in de deal tussenkomen, anders zouden KPN en kabelboer UPC/Ziggo de Nederlandse markt compleet domineren, wat geen gezonde situatie zou zijn.

In lijn met strategie
KPN zegt dat de acquisitie in lijn is met zijn strategie. Het bedrijf gebruikt de opbrengsten van de verkoop van E-Plus (dat eerder dit jaar aan Telefonica werd verkocht) om zijn financiële flexibiliteit te verhogen en zich te concentreren op de Nederlandse en Belgische markt.

De verkoop van E-Plus was een uitdaging op zich toen de Mexicaanse telecommiljardair Carlos Slim KPN probeerde over te nemen om die verkoop te blokkeren. Slim (die regelmatig haasje-over speelt met Bill Gates als rijkste man ter wereld) verloor toen de strijd. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business