Nieuws

Google verbant oude plug-ins uit Chrome

Google gaat browserextensies die gebruikmaken van de Netscape Plugin API (NPAPI) volledig verwijderen uit Chrome.

Google heeft meer details vrijgegeven over zijn plannen om plug-ins die gebruikmaken van de Netscape Plugin API (NPAPI) volledig te verwijderen van het Chrome-ecosysteem. Dit moet in september 2015 gerealiseerd zijn.

In de huidige situatie is het automatisch starten van alle NPAPI-plug-ins geblokkeerd, met de uitzondering van vijf plug-ins die op een witte lijst staan: Silverlight, Unity, Google Earth, Google Talk en Facebook Video.

[related_article id=”158901″]

De situatie verandert in januari wanneer Google de witte lijst verwijdert. Vanaf dan moeten gebruikers toestemming geven elke keer dat ze een NPAPI-plug-in willen opstarten.

Silverlight
Het afgelopen jaar is het aantal keer dat de plug-ins op de witte lijst gestart worden flink afgenomen. Dit laat Google in een blogpost weten. Silverlight staat met stip op een als meest gelanceerde plug-in.

Het gebruik van Silverlight door Netflix is waarschijnlijk de reden voor het grote aantal gebruikers. De streamingvideodienst heeft vorige maand in een brief aan zijn investeerders laten weten dat het halfweg is met de overstap van Silverlight naar HTML5.

Ondersteuning stopt
Google meldt dat het vanaf april de standaard NPAPI-ondersteuning stopzet. Het haalt tevens extensies die NPAPI vereisen uit de Chrome Web Store. Gebruikers die afhankelijk zijn van NPAPI-plug-ins kunnen deze beslissing in hun eigen versie van Chrome ongedaan maken. Systeembeheerders kunnen NPAPI-plug-ins heractiveren met een zakelijk beleid.

Het plan van Google blijft echter om in september deze mogelijkheden te verwijderen en volledig te stoppen met de ondersteuning van NPAPI. “Geïnstalleerde extensies die NPAPI nodig hebben zullen niet langer in staat zijn die plug-ins te laden”, zegt Justin Schuh, software-engineer bij Google. “Bij elke stap in deze overgang naderen we een veiliger en mobiel vriendelijker web.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business