Nieuws

Europees Parlement stemt voor opsplitsing Google

Google moet zijn zoekmachine loskoppelen van andere activiteiten. Dat is toch wat het Europees Parlement suggereert, al heeft de beslissing niet meteen gevolgen.

Het Europees Parlement heeft een resolutie gestemd die de Europese Commissie vraagt om na te gaan of Google kan opgesplitst worden.

De resolutie heeft echter vooral een symbolische waarde en zal de zoekgigant in de nabije toekomst niet meteen in stukken scheuren. Het parlement vraagt de commissie om zich te buigen over een voorstel om zoekmachines los te koppelen van andere commerciële diensten. Google wordt niet bij naam genoemd in de resolutie, maar dat de gigant geviseerd wordt is meer dan duidelijk.

[related_article id=”158901″]

Voorlopig dient de resolutie vooral als sterk signaal naar Google. De EU is bezorgd over misbruik in het aan de man brengen van gelinkte diensten zoals het Google-ecosysteem. “Indexatie, evaluatie, presentatie en ranking door zoekmachines moet onbevooroordeeld en transparant gebeuren”, aldus de tekst.

De EU stemde voor het voorstel in het licht van een antitrustonderzoek door de Commissie, waarbij Google ervan wordt verdacht zoekresultaten te manipuleren om zo een oneerlijk voordeel te krijgen tegen gespecialiseerde zoekrobots van de concurrentie.

Binnen de EU is de vrije markt, eerlijke concurrentie en economie altijd één van de belangrijkste pijlers geweest. Dat de Unie zich inlaat met zoekmachines is dan ook niet verwonderlijk gezien de Europese visie over de zaak: “De online zoekmarkt is”, aldus de resolutietekst, “van groot belang in het vrijwaren van een concurrentiëler eengemaakte digitale markt.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business