Nieuws

Cyanogen steekt mes in rug OnePlus

Cyanogen wil telefoonmaker OnePlus verlaten voor een andere hardwarefabrikant. Dat nieuws is zowel pijnlijk als onverwacht voor de bouwer van de prijsbreker OnePlus One.

Cyanogen is bij velen bekend van Cyanogenmod. Die populaire versie van het Android-besturingssysteem wordt ontwikkeld voor de meeste populaire telefoons en is volgens aanhangers een stuk beter dan de versie die fabrikanten op hun toestellen zetten.

Lange tijd was Cyanogen alleen als (gratis) alternatief beschikbaar, maar een telefoon updaten naar het nieuwe besturingssysteem kost moeite en dat schrikt velen af. Dat de start-up in zee ging met OnePlus was dan ook groot nieuws.

[related_article id=”158901″]

Prijsbreker OnePlus One
OnePlus is een splinternieuw telefoonmerk dat mensen met veel knowhow om zich heen verzamelde voor het maken van de OnePlus One: een telefoon met vlaggenschipspecificaties die minder dan 300 euro kost. Het eindresultaat was spectaculair. De OnePlus One maakte zijn beloftes waar en werd daardoor een smartphone met een ongeziene prijs-kwaliteitverhouding, met daarbovenop de krachtigste en meest uitgebreide Androidversie als besturingssysteem. Dat laatste was voor velen al genoeg om watertandend uit te kijken naar het toestel.

Scheiding dreigt
Aan de tandem Cyanogenmod en OnePlus lijkt nu echter een einde te komen. Net nu OnePlus de One in India lanceert kondigt Cyanogen aan dat het de exclusieve rechten van het besturingssysteem voor dat land aan Micromax heeft verkocht. Een streep door de rekening van Indiase gebruikers, maar ook slecht nieuws voor andere One-fans in de rest van de wereld.

De samenwerking tussen de twee bedrijven staat immers op de helling. In India belooft OnePlus zelf ondersteuning te zullen bieden en voor andere delen van de wereld maakt de telefoonbouwer zich sterk dat Cyanogenmod nog een jaar ondersteund zal worden. Daarna is de kans groot dat de Androidversie zal verdwijnen van de smartphone.

Color OS
In een open brief aan de Indiase gebruikers legt OnePlus uit dat het reeds een team van Android-ontwikkelaars onder de arm nam om eigen Androidversies te ontwikkelen voor toekomstige telefoons en de huidige Indiase exemplaren. Die Androidversie zal gebaseerd zijn op Oppo’s Color OS: een schil die al op OnePlus-toestellen in China draait.

De intenties van OnePlus lijken wel troost te bieden voor fans van Cyanogenmod en een pure Androidervaring. “We plannen niet om Material Design achter ons te laten en ook onnodige aanpassingen laten we links liggen”, klinkt het. Zo zullen ook toekomstige OnePlus-toestellen uitgerust zijn met een krachtige maar bloatwarevrije Androidschil die dicht bij het origineel blijft, Cyanogen of niet.

Zonder waarschuwing
De zet van Cyanogenmod kan vanuit een zakelijk standpunt moeilijk ethisch genoemd worden. De twee bedrijven hebben elkaar groot gemaakt en Cyanogen keert die samenwerking nu zonder enige waarschuwing de rug toe voor een eenvoudige deal in India. Als OnePlus binnen een jaar echt afscheid neemt van CyanogenMod voor al z’n toestellen wereldwijd is de kans groot dat de mensen bij Cyanogen zich de beslissing nog zullen berouwen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business