Nieuws

Duitsland en Frankrijk willen techbedrijven aan de ketting

De vraag naar strengere regels voor technologiebedrijven zoals Google en Apple komt van alle kanten binnen Europa. Ook Frankrijk en Duitsland mengen zich nu in de discussie.

Duitsland en Frankrijk zetten de Europese Commissie onder druk om nader te onderzoeken hoe grote buitenlandse technologiebedrijven opereren binnen de EU. Dat weet Computerworld UK.

Beide landen willen dat de commissie kijkt naar de ontwikkeling van een Europese mededingingswet die zich toespitst op internetdiensten en de bedrijven die ze aanbieden.

[related_article id=”158901″]

De vraag van de twee landen, die samen heel wat gewicht in de schaal werpen, komt er net nadat het Europees Parlement een resolutie aannam waarmee onderzoek in gang werd gezet naar een regeling die Google en consorten moet dwingen hun zoekmachines los te koppelen van andere commerciële activiteiten.

Die resolutie verscheen ook niet bepaald als donderslag bij heldere hemel: de Commissie voert al sinds 2010 een onderzoek naar praktijken waarbij Google eigen diensten kunstmatig voorrang zou geven in zijn zoekresultaten.

Het Parlement, de Commissie en de lidstaten viseren echter niet alleen Google. Ook Amazon en Apple kregen al een onderzoek aan hun laars gelapt, voor onrechtmatige overheidssteun en belastingen.

Nog geen concreet voorstel
Duitsland en Frankrijk zijn vooral op hun tenen getrapt omdat Google kleine nieuwsbedrijfjes zou verplichten om Google toe te staan fragmenten van hun tekst te herpubliceren zonder vergoeding. De twee landen dienen echter geen concreet voorstel in, ze willen de Commissie vooral aansturen om de discussie op te starten.

Vandaag op morgen zal er niet veel veranderen, maar omdat er van alle kanten druk komt op specifiekere mededingingsregelingen zou het verbazen mocht er in de toekomst geen resolutie worden uitgewerkt. De concurrentiewetgeving wordt in de regel op Europees niveau uitgewerkt, dus de lidstaten moeten in dit geval wel aankloppen bij de EU om iets gedaan te krijgen. Op een heel concreet voorstel blijft het voorlopig wel wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business