Nieuws

Eerste indruk van Linux Mint 17.1 Cinnamon en MATE

Cinnamon en MATE, UEFI en Legacyboot. Ik heb het allemaal geprobeerd en dit zijn de resultaten.

De definitieve release van Linux Mint 17.1 Cinnamon en MATE is afgelopen weekend aangekondigd. Ik heb beide versies geïnstalleerd op een aantal pc"s. Zowel met Legacy (MBR) als UEFI-boot. De resultaten zijn erg goed, zoals verwacht.

Zoals iedereen die ooit met Linux te maken heeft gehad waarschijnlijk weet, is Linux Mint een afgeleide van Ubuntu. Maar vanaf Mint 17 lopen de releases niet langer samen met die van Ubuntu. Mint is nu gebaseerd op de Ubuntu Long Term Support (LTS)-releases en ontvangt een update voor zijn eigen distributie wanneer de ontwikkelaars dat nodig achten.

Dat betekent dat ondanks Ubuntu onlangs versie 14.10 vrijgaf, deze Mint-versie nog steeds gebaseerd is op Ubuntu 14.04 LTS. Dat is ook op te maken uit het nummeringssysteem van Mint, dit is versie 17.1 en niet 18. Het naamsysteem is iets anders, want 17.1 heet Rebecca in plaats van iets dat begint met een Q. Maar het is denk ik ook lastig om namen met een Q te bedenken.

Eenvoudiger upgraden
Een van de grote voordelen van deze overstap naar de LTS-basis is dat upgrades naar de volgende versie eenvoudiger uitgevoerd kunnen worden zonder dat je Linux helemaal opnieuw moet installeren. Deze release is de eerste test daarvoor. In de aankondiging staat te lezen dat upgraden makkelijk moet zijn. Verdere details worden in de nabije toekomst vrijgegeven, nog even geduld dus.

Degenen die de releasecandidate geïnstalleerd hebben, hoeven de uiteindelijke versie ook niet opnieuw te installeren. Zorg er alleen voor dat alle Level 1-updates geïnstalleerd zijn door de Update Manager.

Cinnamon op UEFI
Laten we beginnen. Er zijn twee versies gelanceerd, daarom zijn er twee sets met bijbehorende documenten. De aankondiging (Cinnamon/MATE) geeft een klein overzicht van wat nieuw is, wat anders is en wat belangrijk is. De releasenotes (Cinnamon/MATE) bespreken de details van bekende problemen voor elke versie. En What"s New in Linux Mint 17.1 (Cinnamon/MATE) omschrijft de nieuwe opties en verbeteringen in deze release, met veel prachtige schermafbeeldingen.

De ISO-images hebben een normale grootte voor Mint, ongeveer 1,4 GB voor Cinnamon en 1,5 GB voor MATE. Het zijn hybride ISO-images, dus je kunt ze op een schijf branden of ze direct naar een USB-stick kopiëren. Het opstartmedium kun je dan booten via Legacy (MBR) of UEFI-firmwaresystemen. Op UEFI-systemen kun je kiezen om Secure Boot in of uit te schakelen (zelfs via Legacy Boot op UEFI-systemen als je echt zou willen). Makkelijker dan dit wordt het niet.

Linux Minut Ubuntu UEFI Boot-vloek
Helaas beschikt deze versie nog steeds over wat ik de Linux Mint Ubuntu UEFI Boot-vloek noem. Dat is een mondvol, maar waarom zou je het simpel zeggen als het ook moeilijk kan: het betekent dat Linux Mint 17.1 nog steeds zijn UEFI-bootbestanden installeert in een map met de naam "ubuntu" (/boot/efi/EFI/ubuntu, om precies te zijn). 

Dit houdt in dat als je Ubuntu op je systeem geïnstalleerd hebt en je daarnaast Linux Mint wil zetten… Nou ja, dan ben je niet blij met het resultaat. Dat is vervelend, maar ik kan me voorstellen dat er niet zo veel mensen zijn die ook echt Mint en Ubuntu op hetzelfde systeem willen hebben. Dus zo heel erg is het niet.

Los van dat verloopt de installatie heel soepel en relatief snel. Ik heb eerst de Cinnamon-versie geïnstalleerd op mijn nieuwe (en momenteel favoriete) Acer Aspire E11 sub-notebook.

De totale tijd van het opstarten van het ISO-image tot het herstarten van het geïnstalleerde systeem is minder dan dertig minuten. En op meer recente hardware wordt dit zelfs teruggedrongen tot een kwartiertje. Er zijn slechts een paar schermen die je door moet en vragen die je moet beantwoorden voor de installatie. Als je over een actieve internetverbinding beschikt, bepaalt het installatieprogramma direct je locatie en kiest de meest waarschijnlijke toetsenbordindeling voor je.

Na het opstarten is het vrij simpel om de Broadcom 43142-driver te installeren. Gewoon via de Driver Manager kiezen voor bcmwl-kernel-source. Je hoeft niet eens opnieuw op te starten en draadloze netwerkverbindingen zijn beschikbaar zodra de installatie van de driver compleet is.

Nieuwe opties
De New Features in Linux Mint Cinnamon bevatten meer informatie en meer details dan ik hier durf te vermelden, neem dus alsjeblief de tijd om die te lezen. Ik noem hier alleen het grootste nieuws in de laatste versie van de Cinnamon-desktop (2.4). Volgens het document is het soepeler, reageert het sneller, gelikter, zijn enkele geheugenproblemen opgelost, heb je meer instellingen en hardwaresupport.

Cinnamon 2.4 is een leuke verbetering, in gebruiksvriendelijkheid, stabiliteit en opties. Clems SegFault blogaankondiging bevat veel meer informatie en schermafbeeldingen. Het is de moeite waard om een kijkje te nemen.

MATE op Legacy
Nu de Cinnamon-versie geïnstalleerd is en draait op een UEFI-bootsysteem, besluit ik door te gaan met de MATE-versie op een Legacybootsysteem (MBR). Ik begin met mijn Samsung N150 Plus. Onder meer omdat dit me een goed idee geeft hoe Mint 17.1 presteert op een minder krachtig systeem, met een Intel Atom N450 CPU, 2 GB aan intern geheugen en een 10-inchscherm met een resolutie van 1.024 bij 600 pixels.

Het installatieproces is bijna identiek aan dat van Cinnamon. Hoewel het langer leek was ik ook hiermee binnen een half uurtje klaar.

Goed nieuws, deze keer zijn er geen problemen met de apparaatdrivers. De Broadcom 4313 wifi-adapter wordt herkend en ingesteld met de FOSS bcma-driver. De aanzienlijk lagere schermresolutie zorgt ervoor dat het een en ander wat krapper aanvoelt, zoals je in bovenstaande schermafbeelding kunt zien. Het veroorzaakt echter geen problemen met de installatie.

Als laatste stap installeer ik de MATE-versie op mijn Lenovo Thinkpad T400 (ook met Legacyboot). Ook dit keer verloopt alles soepel. Na de installatie werkt het systeem perfect met het dockingstation en de externe monitor als verlengd bureaublad.

Kernelupdates
Er is nog een laatste ding dat ik wil noemen voordat ik klaar ben. Een van de onderdelen waarop Linux Mint (en Ubuntu) kritiek krijgt is het trage verschijnen van kernelupdates (of eigenlijk bij dezelfde kernel blijven tijdens de volledige cyclus). Enige tijd geleden heeft Linux Mint een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het Mint Update-programma om gebruikers op dit gebied meer flexibiliteit te geven.

In de Mint Update Manager, onder het View-menu kun je Linux Kernels vinden. Dit brengt een nieuw venster naar voren met de beschikbare kernelversies. De nieuwe release draait op 3.13.0-30, maar de lijst gaat terug tot 3.13-x en zover vooruit als 3.16.0-25. Voor alle versies tot aan de huidige standaard noemt het de fixes en bekende bugs, problemen en regressies.

Elke kernelversie in de lijst kan geïnstalleerd worden door hem te selecteren en dan op Installeren te klikken. Als test heb ik 3.16.0-25 uitgeprobeerd. Na het downloaden, installeren en instellen was ik in staat te rebooten naar een nieuwe kernel. Erg fijn.

Samenvattend: de nieuwe Linux Mint 17.1-versie is precies wat ervan verwacht. Makkelijk te installeren, makkelijk in gebruik en het staat als een huis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business