Nieuws

Intel onthult IoT-platform

Chipmaker Intel zet de volgende stap op het gebied van het internet der dingen. Het Intel IoT Platform is een manier om daadwerkelijk slimme apparaten met elkaar te verbinden.

Intel is al meer dan een jaar bezig met zijn agenda voor het internet der dingen en verbonden apparaten. Nu verbindt de chipmaker ook alles daadwerkelijk met elkaar door de introductie van een nieuw platform.

Doug Davis, vicepresident en algemeen manager van Intels Internet of Things-groep (IoT) vestigt de aandacht op het feit dat de verwachte omzet dit jaar de twee miljard dollar nadert. En dat terwijl de IoT-groep twaalf maanden geleden pas opgericht is.

Bouwstenen
“Het internet der dingen moet nog groeien. We hebben het over miljarden apparaten die in de komende jaren verbonden worden”, stelt Davis. “Hiervoor heb je wel een verenigde oplossing nodig, om alle losse bouwstenen met elkaar in contact te brengen en samen te laten werken.”

Het overkoepelende Intel IoT Platform is eerder deze week onthuld tijdens een persevenement. Hier werd de aanpak van het bedrijf duidelijk, hoe het eindpunten wil verbinden en de gegevens wil linken in de cloud met een beveiliging van hoog niveau.

Gefragmenteerde ecosystemen
Waarschijnlijk door te kijken naar de gefragmenteerde ecosystemen van verbonden apparaten (inclusief draagbare gadgets) die reeds bestaan op de markt, werkt Intel aan de ontwikkeling van een platform dat ondernemingen moet voorzien van een gestroomlijnd framework met oneindige oplossingen.

Davis stelt dat de techindustrie door de jaren naar dit punt toe is geëvolueerd, waarbij hij toegeeft dat recente economische ontwikkelingen een rol spelen in de explosieve groei van het internet der dingen. Hij merkt op dat de prijs voor sensoren twee keer gehalveerd is de afgelopen tien jaar, terwijl de kosten voor breedband en processors met respectievelijk veertig en zestig procent zijn afgenomen tijdens die periode.

Big data
Diane Bryant, senior vicepresident en algemeen manager van Intels softwaregroep, noemt het internet der dingen de volgende stap in computing – tot het punt waar het de standaard wordt. Ze herhaalt de voorspelling van Intel over veertig miljard verbonden "dingen" in 2020, van draagbare gadgets tot industriële eindpunten in onder meer de verkoop en logistiek.

“Het is ons duidelijk dat de analyse van big data de volgende grote katalysator wordt op het gebied van technologie”, beweert Bryant. “De reden dat big data een modewoord is komt door de mogelijkheden die het creëert.”

Software en hardware
Intel combineert de lancering van het IoT-platform met de introductie van een keur aan nieuwe software- en hardwareproducten. Velen hiervan zijn direct afgeleid van dochterondernemingen, waaronder een apparaat- en datamanagementstapel van Wind River, een API- en verkeersbeheersysteem van Mashery en veiligheidsmanagement van McAfee.

Daarnaast probeert Intel een grote groep ontwikkelaars aan te spreken met de uitbreiding van zijn cloudanalyse-ondersteuning via IoT Developer Kits. Op die manier kunnen ontwikkelaars trends en problemen op een grotere schaal identificeren.

De chipmaker heeft al een aantal van zijn industrieburen en -partners in Silicon Valley bereid gevonden voor de onmiddellijke ontwikkeling van producten voor het Intel IoT Platform. Denk aan Accenture, Capgemini, Dell, SAP en vele anderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business