Nieuws

Nederlandse providers delen netwerk bij grote storingen

Wanneer er in Nederland storingen zijn op een gsm-netwerk, zullen de getroffen klanten de netwerken van concurrenten kunnen gebruiken.

De drie grote Nederlandse telecomoperatoren (KPN, T-Mobile en Vodafone) gaan elkaar helpen als ze problemen hebben op hun netwerken. Dat hebben ze met elkaar afgesproken.

Dankzij “regional roaming” zullen de klanten van de getroffen operator kunnen bellen en sms’en via het netwerk van een concurrent. De maatregel gaat in als de storing vermoedelijk langer dan drie dagen zal duren en meer dan een half miljoen klanten afsnijdt.

Wereldprimeur
Met deze afspraken hebben de Nederlandse telecomoperatoren een wereldprimeur te pakken. Nergens anders bestaat er een dergelijk systeem. Het was het Nederlandse ministerie van Economische Zaken dat de voorzet gaf voor het akkoord. Het verzoek kwam er na een grote storing in april 2012, door een brand in een centrale. De operatoren onderzochten toen al hoe ze konden samenwerken. Nu zijn alle technische en juridische voorzieningen vastgelegd in een soort draaiboek.   

Geen mobiel internet
Klanten zullen wel enkel kunnen bellen en sms’en via het netwerk van de concurrent. Zaken als mobiel internet of machine-to-machine-toepassingen zijn niet in het akkoord opgenomen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business