Nieuws

Chromecast krijgt ultrasone gastmodus

Je hebt geen toegang meer nodig tot het Wifinetwerk om een Chromecast te bedienen. Google's streamingdongle krijgt een gastmodus die met ultrasoon geluid werkt.

De Chromecast van Google krijgt een gastmodus. Bezoekers bij je thuis hebben zo geen toegang meer nodig tot je wifinetwerk om te streamen naar je tv. Tot vandaag kon je het toestel enkel bedienen door met je telefoon op hetzelfde wifinetwerk te zitten maar vernuftig gebruik van ultrasone geluiden brengt daar verandering in.

Je kan de gastmodus, die standaard gedeactiveerd is, inschakelen via de Chromecast-app. Eens ingeschakeld zendt de dongle een speciaal wifi-signaal uit dat een smartphone of tablet kan detecteren tot op een afstand van ongeveer zeven meter. Wie wil kan vervolgens casten op je televisietoestel.

[related_article id="158901"]

Teletubbies
De kritische geest ruikt al potentieel misbruik. Zo zou je vervelende buurman zijn kans kunnen grijpen om je Die Hard-screening telkens te onderbreken met een teletubbie-special, ware het niet dat je in dezelfde kamer moet zijn als de Chromecast om een verbinding tot stand te brengen. Daarvoor gebruikt de Chromecast ultrasoon geluid. De pincode om de verbinding tot stand te brengen wordt via de ultrasone tonen uitgezonden en dergelijke geluidsgolven kunnen geen muren, ramen en zelfs geen textiel penetreren.  

De geluidstonen zijn zo hoog dat je ze niet kan horen. Normaal gezien toch; je hond zal wel even vreemd opkijken en ook kinderen wiens gehoord nog perfect is zullen de viercijferige code waarnemen. Het verbindingssignaal duurt maar heel even, dus een probleem is dat niet. Als het ultrasone geluid niet werkt verschijnt er een pincode op je tv-scherm.

Scherm casten
Zodra de verbinding tot stand is gebracht neemt de Chromecast de stream over. Het toestel gebruikt daarbij wel het thuisnetwerk waarop het reeds is aangesloten. De mobiele dataverbinding van je smartphone blijft dus gespaard. Alle toestellen met Android 4.3 of hoger ondersteunen de nieuwe functie, iPhones vallen uit de boot.

Het is niet alleen eenvoudiger om toestellen met je Chromecast te verbinden; je kan bovendien meer casten. In een afzonderlijke update zorgde Google er voor dat smartphones van alle merken hun hele scherm naar de tv kunnen sturen. Enige voorwaarde: het toestel moet KitKat of hoger draaien. Voordien ging dat enkel met Nexus-smartphones en waren andere telefoons beperkt tot casten via specifieke apps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business