Nieuws

Cortana duikt op in gelekte Windows 10-preview

Microsofts spraakassistent Cortana is te zien in een uitgelekte versie van Windows 10. Die onthult ook een aantal andere functionaliteiten.

Vorige week kondigde Microsoft een persevenement aan over Windows 10. Terwijl de inkt in onze agenda’s nog droogt, is er afgelopen nacht weer een Windows 10 build gelekt (9901). Het betreft officieel een pre-consumer preview van het besturingssysteem.

 Afbeelding: The Verge

De build verschaft een vroeg inkijkje in wat ons te wachten staat. De grootste nieuwe feature is de toevoeging van Cortana, Microsofts uitstekende persoonlijke assistent die we al kennen van Windows Phone. Dat Cortana naar de desktop zou komen wisten we al van dit filmpje, maar nu valt te zien hoe het precies zal gaan werken; dat het is geïntegreerd boven in de zoekinterface, en reageert op tekst en spraakcommando’s.

[related_article id=”161452″]

Net als op de telefoon combineert Cortana gegevens uit je agenda, aantekeningen en persoonlijke interesses voor een verbeterde gebruikerservaring. Uiteraard is dit nog lang geen definitieve versie en is er een grote kans dat er nog heel wat gaat veranderen voordat de software klaar is voor de consument eind volgend jaar.

Verder is er een nieuwe Xbox-app. Met toegang tot achievements, de vriendenlijst, activity feeds, en de store lijkt het er sterk op dat deze app toegang biedt tot het hele Xbox-ecosysteem. Daarnaast is het een indicator van wat het design van de Windows 10-apps gaat worden.

Ten slotte valt in de gelekte build te zien dat in Windows 10 veranderingen zullen komen in de Charms bar en het Configuratiescherm, en dat er nieuwe animaties komen in de TaskView switcher. Waarschijnlijk meer hierover na het persevenement op 21 januari.

 Afbeelding: The Verge

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business