Nieuws

Waarom we moeten wennen aan verkeerde Microsoft-updates

[Opinie] Microsoft maakt het bont de laatste tijd. Het lijkt erop dat grote updates steeds meer meer kwaad dan goed doen. Maar kan het bedrijf daar wel iets aan veranderen?

Patch Tuesday begint zo stilaan angstzweet op het voorhoofd van menig systeembeheerder te toveren. De maandelijkse uitrol van Windows- en Office-updates verloopt lang niet altijd vlekkeloos, en de laatste maanden kregen gebruikers te maken met heel wat vervelende problemen.

Mislukkingen

Zo stuurde Microsoft enkele dagen geleden een serie updates uit die onder andere de Active X-ondersteuning van Excel om zeep hielpen en het User Account Control van Windows 7 op hol lieten slaan. Bovendien zorgden de updates ervoor dat sommige gebruikers geen toekomstige patches meer konden ontvangen, wat gezien de situatie smalend als een voordeel kan worden afgedaan.

In augustus stuurde Microsoft MS14-045 de wereld in, met crashende Windowscomputers, eindeloos heropstarten en gevreesde blue screens of death tot gevolg. Tussendoor konden we genieten van onder andere een update van Lync Server Security die altijd naar behoren werkte in september, een patch die Windows 7-computers nog eens deed heropstarten in oktober, een gefaalde update van de SSL/TLS-implementatie Schannel voor Windows Server 2008 R2 en 2012 in november. Ook Office en Exchange 2010 kregen het tussendoor moeilijk.

[related_article id=”161452″]

Sabbatjaar

Een mens zou voor minder vies kijken in de richting van Redmond. Het departement kwaliteitscontrole lijkt aan een sabbatjaar bezig. Maar ligt het wel in de mogelijkheden van Microsoft om plotsklaps beter te presteren?

De stopzetting van ondersteuning voor Windows XP kon op heel wat commentaar rekenen, maar in de praktijk ondersteunt Microsoft oude versies van zijn software een stuk langer dan de meeste fabrikanten. Zo draaien er momenteel systemen op Windows 7, 8, 8.1, Server 2008 en Server 2012. Windows Vista zit daar ook nog ergens tussen.

Al deze systemen kunnen verschillende versies van andere Microsoft-software draaien en dat op extreem verschillende configuraties. Sofware-ondersteuning moet er zijn zowel voor de Windows Vista-gebruiker die Office 2007 draait op een vooroorlogse laptop als voor de administrator met de nieuwste high-end Windows 8.1-bak. Intussen verwachten we bovendien de moeder aller Windowsen van Windows 10.

Diepgeworteld

Het vervelende feit is dat er gewoon geen praktische manier bestaat om te verzekeren dat updates werken op alle mogelijke configuraties. Je kan ervan uitgaan dat Microsoft de updates wel degelijk test, maar het populairste besturingssysteem ter wereld draait op zoveel toestellen dat fouten nooit uit te sluiten zijn.

Veel communiceert Microsoft niet over de reden achter de gefaalde updates, maar je kan ervan uitgaan dat het updateteam van de softwaregigant niet bepaald blij is met de gang van zaken. De persistentie van de problemen suggereert een diepgeworteld probleem dat niet zomaar van de baan zal zijn.

Zolang Microsoft moet cateren aan een diverse gebruikersbasis waarin alle mogelijke combinaties van softwareversies en zelfs hardware aan bod komen, zullen er problemen zijn.

Windows 10 kan misschien soelaas bieden op de lange termijn. Als Microsofts updatemodel verandert en het bedrijf zoals gepland grote Windowsreleases terugschroeft, dan zal ook de diversiteit van de besturingssystemen verkleinen. Andere softwarepakketten zullen in de toekomst steeds meer via de cloud draaien, wat op zijn beurt eenheid in de hand werkt. Als Microsoft één versie van Windows moet ondersteunen, met daarop overal ter wereld steeds de recentste versie van andere software zoals Office, dan zouden flaters zoals die van vorige week onvergeeflijk zijn.

Excuses

Een excuus voor Microsoft is dat niet. De vaak opdringerige manier waarop Windowsgebruikers met updates geconfronteerd worden impliceert dat het bedrijf geen marge heeft om mislukkingen te rechtvaardigen. De huidige situatie verklaart de gefaalde updateprocedure wel.

We kunnen er kwaad van worden, maar in de nabije toekomst zal Microsoft blijven worstelen met mogelijke compatibiliteitsproblemen. Het bedrijf is daar zelf verantwoordelijk voor, onder andere dankzij de ellenlange productondersteuning, maar dergelijke ondersteuning is tevens wat de klant vraagt. Met de situatie zoals ze vandaag is, denk ik dat we de laatste Windowsvernietigende update nog niet gezien hebben. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business