Nieuws

China blokkeert Gmail

China blokkeert nu ook Googles e-maildienst. Sinds vrijdag is Gmail nauwelijks bereikbaar in het land, dat alle betrokkenheid evenwel ontkent.

Wie gebruik maakt van de populaire e-maildienst Gmail is er aan voor de moeite in China. Dat meldt het persbureau Reuters. Het land blokkeert sinds afgelopen vrijdag zowat alle toegang naar de e-mailcliënt. Hoewel de Chinezen alle betrokkenheid ontkennen lijkt het hoogst onwaarschijnlijk dat Peking niets met de blokkade te maken heeft: Googles eigen trafiekmeter toont een enorme val in het verkeer naar Gmail en het bedrijf claimt dat er van zijn kant geen problemen zijn.

Hong Kong
Bovendien ligt China al sinds de lente van dit jaar in de clinch met de Amerikaanse zoekgigant. Toen censureerde het land alle informatie omtrent de slachtpartij op het Tiananmenplein, die op 4 juni exact 25 jaar geleden plaatsvond. Sinds dan waren de meeste diensten van Google, dat in 2010 naar Hong Kong verhuisde omdat het de eigen zoekresultaten niet wilde censureren, al moeilijk bereikbaar. Gebruikers van Gmail ontsprongen echter aan de dans aangezien de IMAP, SMTP en POP3-protocollen nog wel werkten, maar daaraan is intussen dus ook een einde gekomen.

[related_article id=”158901″]

Grote Firewall
China’s arbitraire gebruik van de zogenaamde Grote Firewall maakt het land niet bepaald aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Volgens GreatFire.org, een groep die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting in China, zorgt de blokkering van Gmail voor problemen voor internationale bedrijven die in China actief zijn.

VPN-diensten vieren dezer dagen dan weer wel hoog tij in China, aangezien een VPN zowat de enige manier is die de Chinezen over houden om het echte internet te bezoeken. De antagonistische houding van China tegenover Google is in strijd met de situatie in de privésector, waar bedrijven als Xiaomi en Huawei tonnen winst maken met de verkoop van Android-smartphones.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business