Nieuws

HP lanceert virtual reality-beeldscherm

De HP Zvr toont potentie voor meerdere branches. De grote uitdaging voor HP is om samen met partner zSpace een ecosysteem van ontwikkelaars op te zetten.

Hewlett-Packard heeft maandag een virtual reality-scherm gelanceerd met de naam HP Zvr. Het product kan van toegevoegde waarde zijn in het zakenleven en in het onderwijs, ervan uitgaande dat er voldoende applicaties beschikbaar komen.

De HP Zvr is de volgende stap richting holografisch kijken. De demonstratie van het scherm was indrukwekkend, want je kunt de inhoud manipuleren, een kikker ontleden, de werking van het hart inspecteren en spelen met architectuur.

Andere schermen
Op de Consumer Electronics Show, die deze week in Las Vegas plaatsvindt, onthulde HP de Zvr als onderdeel van een serie schermen. Net als andere fabrikanten brengt het bedrijf 4k en 5k ultra high defintion-modellen op de markt. De UHD-producten komen beschikbaar voor het grote publiek. De HP Z27s en Z24s zijn 4K-schermen en de Z27q is een 5k-versie.

Verder komt HP met de gebogen schermen Z34c, Envy 34c, EliteDisplay S270c en Pavillion 27c. Deze varianten zorgen voor betere beelden en audio. Ook is er meer ruimte voor productiviteit.

Effecten op lange termijn
Het is interessant om even stil te staan bij de langetermijneffecten van het virtual-realityscherm van HP. Gecombineerd met een headset en een stylus om dingen te pakken, toont het apparaat heel veel potentie.

De HP Zvr is ontstaan uit een samenwerking met zSpace, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de technologie rond virtuele realiteit. Het idee van HP is om een brug te bouwen tussen de fysieke en de virtuele wereld. Op deze manier brengt het ook de technologie van zSpace bij de consument.

Een greep uit de specificaties:

  • 23,6 inch Full HD2 stereoscopisch scherm dat voor elk oog beelden genereert
  • Eigen gebruikersinterface
  • Passieve oogtrackingbril
  • Styluspen waarmee je kunt navigeren, draaien, manipuleren en zoomen
  • Delen met 2D-schermen voor demonstraties
  • DisplayPort en DVI
  • Aanpasbare hoogte en kijkhoek
  • In het voorjaar wordt meer bekend over de prijs

Werkt virtual reality?
De grote vraag is of virtual reality (VR) dit jaar al in de praktijk gebruikt wordt in het zakenleven. Op CES 2015 struikel je over de verschillende headsets en andere hulpmiddelen. Denk aan Oculus, Samsung en andere bedrijven die zich richten op VR met demonstraties en hardware.

Maar net als bij 3D-printen kan het zijn dat de aandacht in de media flink voorloopt op massale omarming van de techniek door de consumenten. HP gokt erop dat de Zvr vooral wordt gebruikt voor het onderwijs en trainingen, architectuur en samenwerkingen tussen architecten, engineers en aannemers.

Al die branches hebben baat bij VR-technologie. Daarom is de grote uitdaging voor HP om derde partijen te interesseren software te ontwikkelen voor het systeem. Tijdens de lancering op de CES beschikt HP nog niet over een groot ecosysteem van apps. De Zvr lijkt een logische keuze voor partijen als Autodesk, ontwikkelaars van gezondheidsapps en andere software.

Toch is er een klein pakket aan apps beschikbaar. Deze zijn gemaakt door zSpace. Zo is er een modelleertool, een applicatie om andere apps te bouwen en een toolkit voor de gebruikersinterface. Verder heeft zSpace in het verleden al wetenschap- en educatie-apps gemaakt, net als software voor trainingen, ontwerpen, onderzoeken en het medische landschap.

Wat zSpace en HP Zvr nog missen, zijn onafhankelijke softwareproviders. Totdat het ecosysteem zich wat verder ontwikkelt, blijft het interessant om de Zvr in de gaten te houden. Zeker als het verkoopbedrag bekendgemaakt wordt, maar ook om te zien hoe de bedrijfswereld ermee omgaat.

De verwachting is dat de Zvr de start kan zijn van intuïtieve VR-interacties in het bedrijfsleven, maar stellen dat dit al in 2015 gebeurt is wellicht iets te voorbarig. Veel hangt af van de prijs en mogelijkheden voor proefprojecten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business