Nieuws

Je pc wordt vaker aangevallen dan ooit tevoren

De afgelopen twee jaar is meer kwaadaardige software ontwikkeld dan in de tien jaar daarvoor bij elkaar opgeteld.

Computerherstellers hebben de laatste paar jaar steeds meer te maken met pc"s die de geest hebben gegeven vanwege kwaardaardige software. Het verhelpen van virussen en malware is bij sommige reparateurs zelfs verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de inkomsten. Dit heeft deels te maken met de exponentiële groei van het aantal types malware.

Enorme groei
Malware-ontdekkingen door AV-Test, een bedrijf dat de effectiviteit van antivirussoftware onderzoekt, stegen in 2014 naar meer dan 143 miljoen. Dat is een groei van 72 procent ten opzichte van een jaar eerder. Om het in perspectief te plaatsen: de afgelopen twee jaar is meer kwaadaardige software gevonden dan in de tien jaar daarvoor bij elkaar opgeteld.

[related_article id=”161920″]

Andere bedrijven die zich met malware bezighouden, zoals Malwarebytes en Kaspersky, is hetzelfde opgevallen. Zo zag Kaspersky in 2014 vier keer meer mobiele malware-aanvallen dan een jaar eerder. Dat zegt Patrick Nielsen, onderzoeker bij het bedrijf.

Jarenlang blokkeerde antivirussoftware de malware op basis van de code, maar hackers hebben iets nieuws bedacht. Ze kunnen een bestaande malwarecode kopen of ergens gratis downloaden, vervolgens vervangen ze slechts een paar onderdelen en voila: ineens is je code onzichtbaar voor antivirusprogramma"s.

“Het heeft veel weg van het overschrijven van het huiswerk van een klasgenoot”, zegt Timo Hirvonen, onderzoeker bij F-Secure. “Het is net zo simpel als het weghalen van een woord of het toevoegen van een letter in een Word-document.” Als gevolg hiervan verandert malware zo vaak dat het bijna niet meer tegen te houden is.

Gedrag bestuderen
De veiligheidsbranche probeert een antwoord te vinden. Een van de nieuwste technieken houdt in dat het gedrag van de malware wordt bestudeerd. Zo heeft de kwaadaardige software het vaak gemunt op je inlogcode voor online bankieren. Daarom worden alle bestanden die dit doen of proberen in de gaten gehouden door deze nieuwe veiligheidssoftware.

Maar zelfs op die manier is het bijna niet te doen. “Als het aan dit tempo doorgaat, dan heeft het gewoon geen zin meer om jezelf te verdedigen”, vreest onderzoeker Jérôme Segura van Malwarebytes.

Het escalerende kat-en-muisspel heeft de wereld van de cryptografie betreden. Hackers maken bewust een warboel van hun code, zodat de pakkans kleiner is. Hiervoor gebruiken ze dezelfde techniek als bedrijven die hun gevoelige informatie willen beschermen.

Voorzorgsmaatregelen
Het vermijden van "dubieuze websites", zoals Nielsen het noemt, is al lang niet meer genoeg. We leven in een tijdperk dat kwaadaardige software ook geplaatst kan worden via advertenties op legitieme websites. Eenvoudige voorzorgsmaatregelen zoals het installeren van een goed antivirusprogramma en het up-to-date houden van alle software op je computer blijven van tel bij het beschermen van je computer tegen ongewenste software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business