Nieuws

Belgische telecomproviders trekken aan de alarmbel

De telecomoperatoren vragen naar een stabiel regulerend kader met gelijke spelregels voor alle partijen, zodat ze kunnen blijven innoveren.

De Belgische telecomoperatoren – Base, Mobistar, Proximus, Telenet en Voo – roepen de overheid nogmaals op voor een stabiel regulerend kader en een level playing field voor alle spelers. Ze deden dat naar aanleiding van de telecomstudie van onderzoeksbureau Arthur D. Little, die maandagochtend werd voorgesteld.

Die studie bracht enkele interessante cijfers aan het licht, die een beeld schetsen van de Belgische telecomsector. Zo geniet 80 procent van de Belgische huishoudens van breedbandinternet, heeft 61,5 procent toegang tot digitale televisie en surft 54 procent van de Belgen aan hoge snelheid op zijn mobieltje. “De Belgische telecom biedt ver doorgedreven diensten, een nagenoeg volledige dekking en hoge snelheden, waar de meeste andere landen alleen maar jaloers op kunnen zijn”, zei Telenet CEO John Porter in een panelgesprek.

[related_article id=”158455″]

De operatoren hebben in de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in hun infrastructuur om te tegemoet te komen aan de groeiende vraag. Gedurende de periode tussen 2007 en 2013 heeft de telecomsector voor meer dan 45 miljard waarde aan de Belgische economie bijgedragen, zo blijkt uit de studie. Het belang van de telecomsector voor onze economie kan dan ook niet worden onderschat: 1 geïnvesteerde euro in netwerkinfrastructuur, vertaalt zich in 3 euro groei van het bbp, en 1,5 euro inkomsten voor de staat.

Regulering

Tot nu toe werd het investeringsniveau jaar na jaar continu verhoogd. Die investeringen vertegenwoordigen ondertussen 23 procent van de omzet van de operatoren, maar de vraag rijst of die evolutie wel houdbaar blijft. De operatoren staan onder druk door dalende marges en een wetgevend kader dat weinig voorspelbaar is, omdat de verantwoordelijkheid bij de gewesten ligt.

“Terwijl investeringen op lange termijn al zijn gepland, worden ondertussen in Wallonië bijvoorbeeld nieuwe taksen geheven”, aldus Mobistar CEO Jean-Marc Harion. Hij verwijst dan meer bepaald naar de zendmasttaks die Wallonië heeft opgelegd zonder overleg met de operatoren. “Dat eet een enorm deel van de winsten weg, waardoor we ons afvragen of we nog wel moeten investeren in het zuidelijk deel van het land”, treedt Jos Donvil van Base Company zijn collega bij. Donvil vraagt daarom voor een “stabiel en stimulerend fiscaal kader om vooruit te komen.”

Europa

Ook Dominique Leroy, CEO van Proximus, erkent de verzuchtingen van haar collega’s en trekt de lijn door naar Europa. “Europa heeft nood aan groei. De telecomsector kan die groei geven, maar de Europese markt loopt momenteel achter op die van Azië of de Verenigde Staten. Die markten kenden een groei, terwijl de telecomsector in Europa is achteruitgegaan.”

“Digitale economie kan maar ontstaan wanneer telecomoperatoren kunnen investeren. We moeten een kader scheppen waar we gezamenlijk als industrie één taal spreken. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de overheid”, besluit Leroy.

Minister van telecom De Croo (Open VLD) was ook aanwezig op de persconferentie en liet verstaan dat hij voorstander is van een stabiel regulerend kader, en hierover in dialoog wil gaan met de gewesten. “Als overheid willen we een betrouwbare partner zijn, we willen de vinger aan de pols houden om plaats te creëren voor innovatie”, aldus de minister.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business