Nieuws

Proximus’ snellere VDSL2-vectoringnetwerk krijgt vorm

Het VDSL2-vectoringnetwerk wordt in samenwerking met partner Alcatel-Lucent nationaal uitgerold, en belooft internetsnelheden tot 70 Mbps.

Proximus, dat samen met partner Alcatel-Lucent een nationaal VDSL2-vectoringnetwerk uitbouwt, heeft eind vorig jaar de mijlpaal van 10 miljoen VDSL2-vectoringlijnen bereikt.

Alcatel-Lucent lanceerde zijn VDSL2-vectoringoplossing drie jaar geleden om operatoren de mogelijkheid te geven om breedbanddiensten tot 100 Mbps te leveren via hun bestaande koperen telefoonnetwerken, als aanvulling bij fiber-to-the-home. Proximus begon een jaar geleden met de uitrol van de technologie.

“Sinds januari 2014 maken wij op grote schaal gebruik van VDSL2-vectoring”, zegt Geert Standaert, CTO van Proximus. “Het is voor ons een vitaal hulpmiddel om te beantwoorden aan de vraag van onze klanten, aangezien wij daarmee de beschikbare bandbreedte snel en efficiënt kunnen verhogen en op die manier een optimale dienstverlening kunnen bieden.” Vandaag belooft Proximus via VDSL2-vectoring snelheden tot 70 Mbps met een b-box3 home gateway.

VDSL2-vectoring is een technologie waarmee de prestaties van VDSL2 drastisch worden verbeterd, doordat de interferentie (“crosstalk”) tussen de gebundelde koperkabels wordt uitgeschakeld. Die interferentie is één van de voornaamste beperkende factoren op de snelheid van VDSL2. Dankzij vectoring kunnen hogere snelheden worden behaald, die meer op lijn liggen met internet via de kabel. Bovendien maakt vectoring de verbinding ook stabieler en beter voorspelbaar.

Alcatel-Lucent merkt op dat ook providers in andere landen geïnteresseerd zijn in de vectoring-technologie. In Nederland maakt KPN gebruik van VDSL2-vectoring. “Steeds meer operatoren beseffen dat zij zowel koper- als vezeltechnologie nodig hebben om aan de vraag van hun klanten naar ultrasnelle breedbanddiensten te voldoen”, zegt Federico Guillén, voorzitter van de Fixed Access-afdeling van Alacatel Lucent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business