Nieuws

Cameron richt z’n pijlen op versleutelde berichten

De Britse premier David Cameron beloofde in Parijs dat hij wetten wil verstrengen rond de toegestane encryptie van WhatsApp en andere berichtenapps.

David Cameron heeft aangekondigd dat hij de wetten omtrent de encryptie van elektronische communicatie wil verstrengen.

Daarmee komen onder andere diensten als WhatsApp, SnapChat en Apple Messages mogelijk in het gedrang.

[related_article id=”158256″]

Cameron haalde de verhoogde veiligheidsmaatregel aan naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs van vorige week, waar in totaal 17 mensen het leven lieten tijdens en na de aanslag op satirisch magazine Charlie Hebdo. Cameron beloofd dat hij ervoor zal proberen zorgen dat alle encryptie waar de geheime dienst niet doorheen kan, verboden zal worden, als hij in de verkiezingen van dit jaar z’n ambt kan behouden.

“Willen we in ons land een manier van communiceren toestaan die we zelfs in het uiterste geval, in het bezit van een getekend bevelschrift, niet kunnen lezen?”, zei hij.

Privacy?

Door het verbieden van versleutelde vormen van communicatie zou Cameron lijnrecht ingaan tegen de recente beweging bij technologiebedrijven om in te zetten op meer encryptie en privacy; onder andere Google, Apple en Yahoo beloofden recent om er meer aandacht aan te besteden dat de gebruikersdata waar zij over beschikken door de nodige versleuteling onleesbaar wordt gemaakt. Apple en Google doen beide ook hun best om die encryptietechnieken toe te passen om hun smartphones en tablets.

Het is niet de eerste keer dat Britse politici een gelijkaardig voorstel doen, maar tot hiertoe hadden ze nog geen succes. De Communications Data Bill – in de volksmond gekend als het “snoopers’ charter” – waarmee de overheid emails, websitebezoeken en posts op sociale media allemaal had mogen onderscheppen, kreeg in 2013 een veto van vicepremier Nick Clegg. Cameron zelf liet na de rellen in Londen in 2011 al een gelijkaardig sentiment zien: toen viel hij chat-apps in het algemeen aan omwille van de rol die ze gespeeld hadden in die rellen, en wilde hij “de politie de technologie verschaffen om mensen op te sporen op Twitter of BBM, of om de diensten af te sluiten”.

Cynischer zielen valt het misschien op dat deze aankondiging er komt net nadat Cameron in Parijs meeliep in een mars voor de bescherming van de vrije meningsuiting – zoals wel vaker lijkt er in de praktijk een zeker verschil te zitten tussen woorden en daden.

appleberichtencharlie hebdochatdavid cameronencryptiegooglemessagesnieuwsparijsprivacysnapchatveiligheidversleutelenwhatsappyahoo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen