Nieuws

Elon Musk wil ruimtesatellieten voor internet inzetten

De topman van SpaceX en Tesla wil met een satellietnetwerk de internetsnelheden verhogen en afgelegen gebieden online brengen. De winst daarvan gaat naar de kolonisatie van Mars.

Elon Musk, de oprichter van SpaceX en Tesla, wil een vloot satellieten inzetten om onze surfsnelheden te verhogen en rurale gebieden toegang te geven tot het net. Dat schrijft Bloomberg.

In eerste instantie is dit goed nieuws voor de bewoners van deze planeet, maar Musk heeft nog grootstere plannen. Met de opbrengsten van het project wil hij een stad gaan bouwen op Mars.

4.000 satellieten, tien miljard dollar
“We zien dit als een inkomstenbron op lange termijn om een stad te financieren op Mars”, aldus Musk. Hoe hij precies geld wil verdienen met het satellietproject liet hij in het midden, maar de ondernemer liet wel verstaan dat hij de satellieten zou kunnen verkopen nadat het netwerk volledig is. Voor een volledig netwerk zou SpaceX trouwens zo’n 4.000 satellieten moeten bouwen en lanceren, aldus Geekwire.

Het zou zeker vijf jaar duren vooraleer alle satellieten op hun plaats staan. De prijs van het project zou rond de tien miljard dollar schommelen, zegt Musk. Omdat er geen kabels moeten getrokken worden, zouden ook afgelegen gebieden zo internettoegang krijgen. Het nieuwe SpaceX-hoofdkwartier in Seattle zou een en ander gaan overzien en beheren.

Rode planeet
Musk is al langer bezig met plannen om naar Mars te trekken. Eerder kondigde hij al aan dat hij tegen 2020 een mens op de rode planeet wil zetten. Nadat hij zijn bedrijf Paypal verkocht aan eBay, richtte de Zuid-Afrikaan SpaceX op in 2002. Toen al was de missie van het bedrijf om mensen naar andere planeten te brengen.

SpaceX won vorig jaar een contract van de NASA (ter waarde van 2,6 miljard dollar) om astronauten naar het ISS te vervoeren vanaf 2017. SpaceX is daarmee, samen met Boeing, een van de eerste privéondernemingen die die klus moet gaan klaren.

Product placement op raketten
Ook andere ondernemers lopen trouwens met plannen rond om naar Mars te gaan. Het consortium Mars One bijvoorbeeld wil een bemande vlucht financieren tegen 2025. Om die te bekostigen overweegt het product placement te gaan aanbieden aan geïnteresseerde bedrijven. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business