Nieuws

Google: vergeetrecht blijft beperkt tot Europa

Google verzet zich tegen aanmaning van Europese databeschermingsinstanties om het verwijderen van url's uit zoekresultaten uit te breiden naar niet-Europese domeinnamen.

Google verwijdert de links die onder de “recht om vergeten te worden”-maatregelen vallen enkel op z’n Europese domeinnamen – niet op Google.com.

Nochtans stelden de privacywaakhonden van de EU in de Article 29 Working Party (WP29) in november vorig jaar dat “het beperken van de verwijderingen tot Europese domeinnamen, op grond van het feit dat gebruikers zoekmachines meestal gebruiken via hun nationale domeinnaam, niet kan worden beschouwd als een afdoende manier om de rechten van burgers te garanderen binnen de lijnen van het oordeel.”

[related_article id=”158901″]

Deze richtlijnen zijn echter suggesties, en geen wet – en Google zal ze ook als dusdanig behandelen tot z’n eigen adviesraad later deze maand met een rapport over de Right to be Forgotten-maatregel naar buiten komt.

Het hoofd van de afdeling Juridische Zaken van Google, David Drummond, zei volgens Reuters dat het bedrijf een basisaanpak had die het gevolgd heeft, maar dat Google gelooft dat het recht om vergeten te worden beperkt moet worden tot Europa.

“Wij zijn ten sterkste van mening dat er een manier moet zijn om het concept te beperken, omdat het hier heel duidelijk om een Europees concept gaat,” zei Drummond maandag in Brussel.

Op dit moment heeft Google al 733.000 url’s in beschouwing genomen naar aanleiding van 202.000 individuele verzoeken. Ongeveer zestig procent van de aanvragen wordt ook effectief goedgekeurd.

De WP29-groep maande ook Microsoft, Yahoo, en de Franse zoekmachine Qwant aan om gewraakte links op alle domeinen te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business