Nieuws

PuzzleCluster maakt supercomputer van oude smartphones

Naast Google werkt ook de Finse start-up Circular Devices aan een modulaire telefoon. Ze hebben zelfs een idee om afgedankte onderdelen nieuw leven te geven.

Google is niet de enige die bezig is met het ontwikkelen van een modulaire telefoon. Ook de Finse start-up Circular Devices werkt op dit moment aan een telefoon waarvan je onderdelen eenvoudig kan vervangen: de PuzzlePhone.

Waar Project Ara van Google uit verschillende blokken bestaat die je naar eigen smaak kan combineren, heeft PuzzlePhone drie onderdelen. Een basis (de ruggenwervel), met een speaker en een lcd scherm, en twee te vervangen onderdelen. Het eerste deel bestaat uit de batterij en wat elektronica, het tweede deel is het zogenaamde brein van de telefoon, met de CPU en camera.

[related_article id=”161563″]

Het idee hierachter is dat upgraden duurzamer is dan het vervangen van je complete telefoon. Het is namelijk zonde om je te ontdoen van een verder prima werkend toestel als er eigenlijk maar één onderdeel aan vervanging toe is.

PuzzleCluster

Maar dat is niet het enige. Circular Devices denkt verder. Want wat doe je nou als je het brein van je telefoon hebt vervangen? Gooi je het oude dan weg? Ook hiervoor hebben ze een strakke oplossing die zinloze afval moet tegengaan in de vorm van de PuzzleCluster.

Eigenlijk is PuzzleCluster een eenvoudig concept. Wanneer je besluit om het brein van je PuzzlePhone te vervangen, kun je de oude module gebruiken om een computer te ondersteunen. Door meerdere verouderde modules te combineren, krijgt de cluster genoeg kracht om te worden ingezet als veelzijdige computer. Als dat nog niet genoeg rekenkracht oplevert, kun je ook meerdere clusters met elkaar verbinden.

Circular Devices zegt dat de PuzzleCluster kan worden ingezet voor verschillende doeleinden, van data-analyse tot cloudservices en andere zaken die parallel ondersteund dienen te worden. De PuzzlePhone zou in de loop van dit jaar in de schappen moeten liggen. De PuzzleCluster is vooralsnog niet meer dan een idee op een whiteboard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business