Nieuws

Ook Bill Gates is bezorgd over artificiële intelligentie

Bill Gates sluit zich aan bij het rijtje grote namen uit de technologiewereld dat zich zorgen maakt over de bedreiging van al te slimme machines.

Na Elon Musk van Tesla en wetenschapper Stephen Hawking, heeft nu ook Microsoft-oprichter Bill Gates gewaarschuwd voor de gevaren van artificiële of kunstmatige intelligentie. Gates deed dat op een Reddit AMA of “Ask Me Anything”-sessie.

“Ik zit in het kamp dat bezorgd is over superintelligentie”, antwoordde Gates op een vraag over de existentiële bedreiging van kunstmatige intelligentie. “Aanvankelijk nemen machines een boel taken over en zijn ze niet zo slim. Dat is positief als we het goed beheren. Maar na enkele decennia is die intelligentie sterk genoeg om een zorg te vormen.”

Controle

Eerder waarschuwde Tesla-topman Elon Musk al voor de gevaren van machines die te slim kunnen worden. Hij was een van de honderden onderzoekers en professors die een open brief ondertekenden waarin werd gepleit om het onderzoek naar kunstmatige intelligentie in goede banen te leiden en er voor te zorgen dat mensen nooit de controle verliezen over de machines.

“Ik ben het helemaal eens met Elon Musk en ik begrijp niet waarom sommige mensen niet bezorgd zijn”, aldus Gates.

Topfysicus Stephen Hawking uitte in mei vorig jaar in een artikel in de krant The Independent al zijn bezorgdheid. “De impact van kunstmatige intelligentie op korte termijn hangt af van wie die intelligentie controleert”, aldus Hawking. “De impact op lange termijn hangt af van het feit of die wel te controleren valt.”

Sciencefiction

De reden voor zoveel bezorgdheid is het feit dat kunstmatige intelligentie geen sciencefiction meer is. Siri, Apples persoonlijke asisstent, lijkt momenteel nog een beetje dom, maar onderzoekers zijn volop manieren aan het verzinnen om machines zichzelf te laten leren en om ze gebruik te laten maken van de enorme hoeveelheid data die we met onze geconnecteerde apparaten en gadgets produceren.

De Watson-computer van IBM bijvoorbeeld versloeg jaren geleden al alle menselijke kandidaten bij het spelletje Jeopardy en doet nu op eigen houtje aan medische research en diagnoses. Eerder deze maand onthulden wetenschappers een softwareprogramma dat onverslaanbaar is in poker. Zulke zaken zijn op zich nog geen reden tot bezorgdheid, maar Gates en co proberen zich wel een worst case scenario voor te stellen.

Ook Microsoft zelf is trouwens geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie. Het ontwikkelt een eigen persoonlijke assistent, Cortana genaamd. Die is al beschikbaar voor Windows Phone en maakt binnenkort de overstap naar het nieuwe Windows 10. Gates is sinds 2000 geen CEO meer van Microsoft en is sinds vorig jaar ook geen lid meer van de raad van bestuur. Hij is nog wel technologisch adviseur van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business