Nieuws

Facebook maakt mensen (soms) depressief

Wie jaloers kijkt naar Facebookposts van vrienden verhoogt zijn kans op een depressie. Dat blijkt uit een universitaire studie.

Al eens met afgunst naar vakantiefoto’s van je collega gestaard terwijl je zelf tot je eigen ergernis vastgeplakt zit achter het computerscherm? Ongetwijfeld wel, maar pas op met die jaloerse gevoelens. Een onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Columbia toont aan dat surfen op Facebook met die ingesteldheid leidt tot gevoelens van depressie.

Afgunst en depressie

Professor Margaret Duffy en doctoraatstudent Edson Tandoc voerde het onderzoek uit bij 700 jonge Facebookgebruikers. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Computers in Human Behavior. Ze stelden vast dat de website wel degelijk een positieve invloed kan hebben op het leven van mensen wanneer ze het sociale netwerk gebruiken om in contact te blijven met vrienden en familie. Al te veel Facebookers gebruiken hun tijd op de website echter om vast te stellen hoe anderen het beter hebben. Duffy stelde een verband vast tussen de gevoelens van afgunst die dergelijk surfgedrag opwekt en gevoelens van depressie.

Niet alleen overtuigde Facebookstalkers, die zichzelf pijnigen door het vrolijke profiel van hun ex op te volgen, kregen last van depressiegevoelens, afgunst tegenover bijvoorbeeld iemands vakantiefoto’s had hetzelfde resultaat.

Eén kant van de medaille

Duffy concludeert dat Facebook een negatieve impact heeft op de mentale gezondheid van gebruikers die hun leven aftoetsen tegen wat ze online zien. Wie dat doet zal altijd aan het kortste eind trekken. De meeste mensen laten de beste kant van zichzelf zien op sociale netwerken, zodat het beeld van hun leven steevast een stuk rooskleuriger is dan de werkelijkheid. De mooie vakantiefoto’s van je collega tonen immers niet hoe hij de helft van het verlof geworsteld heeft met explosieve buikgriep, terwijl thuis de zekering gesprongen is waarna de diepvries ontdooide.

Zelfbewust

De onderzoekster denkt dat het belangrijk is om in het achterhoofd te houden dat Facebookprofielen geen realistische weergave zijn van de realiteit. Wie dat in het achterhoofd houdt zal minder snel jaloers zijn en minder negatieve gevolgen voor z’n mentale gezondheid ervaren omwille van het sociale netwerk. Wetenschappelijke potten worden door deze studie niet gebroken, maar het onderzoek dient wel als wetenschappelijk onderbouwde herinnering dat we Facebook en andere sociale netwerken niet te serieus mogen nemen. De impact van dergelijke websites op hoe we ons voelen is reëel, en wat is er spijtiger dan ongelukkig worden van iets zo triviaals als andermans foto’s op een sociaal netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business