Nieuws

Eerste Ubuntu-smartphone vanaf volgende week te koop

Het heeft twee jaar geduurd, maar de eerste echte Ubuntu-smartphone is eindelijk een feit. Al zal je hem niet zo eenvoudig kunnen kopen.

Het heeft lang geduurd, maar de eerste echte smartphone die draait op Ubuntu is eindelijk een feit. De Aquaris E4.5 Ubuntu Edition van het Spaanse BQ wordt vanaf volgende week beperkt aangeboden via flash sales verspreid over Europa.

De Aquarius is een bescheiden smartphone met een 4,5 inch qHD-scherm (540 x 960), 1,3 GHz quadcoreprocessor van Mediatek en 8 GB intern geheugen. Dat laatste kan nog worden uitgebreid met een microSD-kaartje en hoewel er geen 4G-ondersteuning is voorzien, is er wel ruimte voor twee simkaarten. De meest opvallende specificatie is een 5 megapixelcamera aan de voorkant.

[related_article id=”161563″]

De Ubuntu-smartphone biedt onder meer toegang tot Facebook, Twitter, Amazon, Yelp, Cut The Rope, Spotify, Soundcloud en Grooveshark. Dankzij de ondersteuning voor HTML5-apps moet het ecosysteem snel kunnen worden uitgebouwd, al maakt Canonical (het bedrijf achter Ubuntu) er een punt van om niet te spreken over apps zoals we die kennen op iOS en Android. Het bedrijf heeft het in plaats daarvan over Scopes: contextuele dashboards die webcontent van verschillende leveranciers op een homescreen verzamelen. Zo worden video"s van Youtube, Vimeo en je eigen lokale opnames bijvoorbeeld op hetzelfde scherm weergegeven. ZDNet kon op het Mobile World Congress in 2013 al eens aan de slag gaan met het besturingssysteem. Een korte indruk met bijhorende video vind je hier.

De telefoon zal vanaf volgende week worden verkocht aan een adviesprijs van 169,90 euro tijdens een aantal flash sales verspreid over Europa. Concreet komt het erop neer dat de telefoon in de komende weken maar in beperkte hoeveelheid op bepaalde tijdstippen beschikbaar zal zijn. Wie op Twitter de accounts @ubuntu en @bqreaders volgt, zal als eerste op de hoogte worden gebracht wanneer het toestel te koop wordt aangeboden.

Canonical richt zich in eerste instantie op de prijsbewuste koper, maar springt daarmee wel in een markt met flinke concurrentie van toestellen zoals de Motorola Moto E en Nokia Lumia 535. De lage prijs moet helpen om potentiële klanten te overtuigen om het nieuwe besturingssysteem uit te proberen.

Eerder probeerde Canonical via Kickstarter de productie van een exclusieve Ubuntu Edge-smartphone te financieren, maar het doel van 32 miljoen dollar werd toen niet gehaald. Het idee van de Edge was om de meest premium materialen en beste specificaties te combineren in een telefoon die maar in beperkte oplage beschikbaar zou zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business