Nieuws

Hoe sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke de toekomst voorspelde

De schrijver van 2001: A Space Odyssey had op een aantal punten een uiterst visionaire blik op de toekomst. Dit zijn acht van z'n meest opvallende correcte voorspellingen.

Sir Arthur C. Clarke, de bekende Britse science-fictionschrijver van onder andere 2001: a Space Oddyssey, moet een behoorlijk goede glazen bol bezeten hebben.

Een aantal voorspellingen die de man deed omtrent het leven in onze tijd, grofweg veertig jaar geleden, blijken immers ongelooflijk accuraat te zijn. Dit zijn de acht opvallendste overeenkomsten tussen feit en fictie.

De toekomst van de thuiscomputer

Op een AT&T/MIT-conferentie in 1976 zette Clarke zijn toekomstvisie uiteen. Daarin beschreef hij de mogelijkheid om met de buitenwereld te kunnen communiceren door gebruik te maken van HD-schermen waaraan toetsenborden gekoppeld waren.

Dat komt erop neer dat hij, op het moment dat de eerste thuiscomputers pas hun intrede deden, zag waar die machines naartoe zouden evolueren. De kattenvideo"s zag hij waarschijnlijk niet aankomen.

Skype/FaceTime

Clarke was zoals wel meer futuristen uit z"n tijd gefrustreerd door de overheersing van telefoonlijnen met een slechte audiokwaliteit als voornaamste communicatiemiddel. Hij voorspelde daarom ook dat video-bellen gemeengoed zouden worden in de toekomst.

Decennia later bellen we massaal met diensten als Skype en FaceTime — en de early adopters met een degelijke kwaliteit breedbandverbinding sloegen in de jaren "90 al aan het videochatten via Cu-SeeMe.

Het internet

Vele jaren voor we de geboorte van het internet mochten vieren, had Clark een visie van met elkaar verbonden toestellen "waarmee we veel meer informatie naar onze vrienden zullen kunnen sturen… Om zo afbeeldingen, grafische informatie, data, boeken, enzovoort te kunnen verzenden."

E-mail

In "76 had je keuze tussen de telefoon en de papieren post — er was geen wonderbaarlijk communicatiemiddel dat enkel bestond in de digitale ether, op servers en systemen tot het exacte moment waarop jij besloot het binnen te halen: e-mail, dus. Clarke was slim genoeg om niet alleen in te zien hoe we real-time communicatie zouden organiseren in de toekomst, maar ook hoe een digitaal alternatief voor de post eruit zou kunnen zien.

Google

Clarke steld zich een machine voor die een "centrale bibliotheek" zou doorzoeken om je vervolgens exact die informatie te bezorgen waar je naar zocht, of dat nu nieuws, info over vluchten, sportuitslagen, of iets anders was. Als we het internet als Clarkes bibliotheek beschouwen, beschreef hij in feite de algoritmes die Google, Bing en andere zoekmachines aandrijven.

Mobiele telefoons

Clarke voorspelde mobiele telefoons, maar dat op zich is niet zo verwonderlijk — de technologie bestond al, zij het in een erg basale vorm. Interessanter is dat hij omschreef hoe mobiele, draagbare, altijd verbonden toestellen "de volledige maatschappij zouden herstructureren", een proces waar we momenteel middenin zitten.

Telewerken

De schrijver stelde zich ook voor dat we, op het punt in de geschiedenis dat we vandaag bereikt hebben, allemaal zouden telewerken en dat alle verplaatsingen en reizen voor ons plezier zouden zijn. Jammer genoeg en alle files ten spijt was hij hier iets té optimistisch, maar telewerken is vandaag toch voor een noemenswaardig deel van de werkende bevolking al een aantal jaren een ingeburgerd deel van de dagelijkse routine.

Smartwatches

Zoals wel meer bewoners van de mooie jaren "70 wilde Clarke maar al te graag dat het beroemde radio-horloge van stripdetective Dick Tracy werkelijkheid werd. Zo"n veertig jaar later zijn die dingen hier eindelijk, al is het niet zo duidelijk of iemand nog graag tegen z"n pols wil spreken. Desalniettemin zou Clarke naar alle waarschijnlijkheid opgetogen geweest zijn vast te stellen dat je vandaag een taxi kan bestellen met je polshorloge.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business