Nieuws

Samsung wijzigt privacybeleid smart tv’s na afluisterpaniek

Samsung heeft het privacybeleid voor zijn smart tv's herschreven om duidelijker uit te leggen hoe spraakherkenning werkt en wat er gebeurt met spraakopdrachten die je geeft.

“Wees je ervan bewust dat indien je gesproken woorden persoonlijke of andere gevoelige informatie bevatten, die informatie kan worden geregistreerd en doorgestuurd naar een derde partij door het gebruik van Voice Recognition”, dit staat te lezen in het privacybeleid van Samsungs smart tv"s. Geen fijne boodschap. Nu heeft Samsung besloten het privacybeleid aan te passen om het proces beter uit te leggen.

In een blogpost met de titel Samsung Smart TV"s houden je woonkamergesprekken niet in de gaten, stelt het bedrijf dat smart tv"s twee microfoons hebben. Eentje in de televisie en eentje in je afstandsbediening. De microfoon in je televisie reageert op vooraf bepaalde opdrachten. De spraakherkenning in de afstandsbediening “werkt op eenzelfde manier als spraakdiensten in andere producten als smartphones en tablets.”

[related_article id=”158578″]

Maar hoe zit het met dat meeluisteren? In het nieuwe privacybeleid gaat Samsung hier verder op in. De spraakopdrachten worden aan een derde partij gestuurd om de woorden om te zetten in tekst. Op het moment doet Nuance Communications dat. Dit gebeurt alleen op het moment dat je een specifieke spraakopdracht geeft aan je smart tv door de functie te activeren via een knop op je afstandsbediening of televisie.

Verder geeft Samsung aan dat spraakherkenning uitgeschakeld kan worden. Je kunt dan alleen nog de vooraf bepaalde spraakopdrachten geven. Ook het verzamelen van spraakherkenninggegevens kan uitgeschakeld worden, maar dat betekent dat bepaalde functionaliteiten ook niet meer werken. Wat onduidelijk blijft is of de microfoons daadwerkelijk achtergrondgeluid en gesprekken kunnen opvangen. De term "persoonlijke en intieme informatie" is uit het beleid geschrapt. En hoewel Samsung in zijn blogpost uitlegt dat de software je gesprekken niet in de gaten houdt, blijft de vraag staan hoe groot de kans is dat deze toch (onbedoeld) opgenomen worden.

Hoe ben je er zeker van dat de microfoon uitstaat op het moment dat je hem niet nodig hebt? Steeds meer apparaten krijgen er een en gaan werken met spraakherkenning. Naast tablets en smartphones, heb je ook auto"s, gameconsoles en televisiemodellen van andere fabrikanten. Vertrouwen staat centraal in al je interacties met deze apparaten. We nemen het risico en daarvoor krijgen we gemak en amusement terug. Daarbij vertrouwen we erop dat de grote bedrijven goed omgaan met onze data en dat deze verwijderd worden op het moment dat ze niet meer nodig zijn. Waarschijnlijk sta je er zelden tot nooit bij stil.

multimedianieuwsontspanningprivacysamsungsmart tvspraak

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen