Nieuws

Panasonic maakt nieuwe Toughbook sterker en sneller

Panasonics nieuwe Toughbook is lichter, dunner en sterker dan zijn voorganger. Bovendien zijn de prestaties van de CF-54 vergelijkbaar met die van een klassieke laptop.

Panasonic introduceert de opvolger van de CF-53 Toughbook. Het bedrijf luisterde naar eigen zeggen naar feedback van klanten, en ontwikkelde de CF-54 rekening houdend met hun wensen. De CF-54 is een semi-rugged toestel. Dat maakt het minder sterk dan de volledige rugged-varianten, maar veel sterker dan vrijwel iedere andere laptop.

Lichtgewicht

De CF-54 ziet er een stuk interessanter uit dan z’n voorganger, niet in het minst omdat het toestel een stuk minder dik is dan je van een semi-rugged-laptop zou verwachten. Ondanks de afslanking heeft de computers specificaties waardig aan een klassieke zakenlaptop. Dat is onder andere te danken aan Intels vijfde generatie Broadwellprocessors. Dunner betekend in dit geval ook lichter: de CF-54 weegt net geen 2 kg. Waar semi-rugged-laptops tot vandaag eerder bakstenen waren heeft Panasonics nieuwste product meer weg van een klassieke laptop.

Misbruikbestendig

Langs buiten is de CF-54 beschermd door een casing uit een magnesiumlegering. De honinggraatstructuur op de achterkant ziet er aantrekkelijk uit maat is vooral functioneel: bijen weten al langer dat die structuur erg sterk is. Binnenin vinden we hardware die beschermd is tegen schokken, water en dankzij verwarming van de HDD of SSD ook vriestemperaturen.

Concreet is de laptop volledig beschermd tegen een verrassingsaanval van een glas water of een onvoorziene wolkbreuk, al moet je met dit semi-rugged toestel niet onder water gaan. Werken in de diepvries kan wel, zolang het niet kouder wordt dan -10 graden Celsius. In de woestijn typen gaat ook, al durft het in Death Valley in de VS soms iets warmer worden dan de bovengrens van 50 graden.

Je kan de CF-54 op de grond gooien vanop 76 centimeter: de laptop voldoet aan de militaire MIL-STD 810G-standaard. Dat wil zeggen dat je gerust op de laptop kan gaan staan, zolang je je gewicht een klein beetje verdeelt over het toestel. Voor stofbescherming haalt de CF-54 de IP-5x-standaard. Panasonic mikt met het toestel op een breed gamma aan verticale markten, van verzekeringsagenten die vaak op pad zijn over de bouwsector en de auto-industrie tot het leger.

Varianten

De 14 inch CF-54 komt in drie smaakjes. Met een prijskaartje van 1544 euro is de versie met een HD-scherm en een HDD van 500 GB het goedkoopst. Een trapje duurder vinden we een full HD-versie met een 128 GB SSD en een AMD FirePro M5100-grafische kaart. Voor die versie betaal je 1792 euro. Tot slot komt de CF-54 ook als full HD laptop met aanraakscherm, daarvoor betaal je 2257 euro. Het geavanceerde capacitieve aanraakscherm werkt ook wanneer je het bedient met gewone handschoenen, een functie die op de werkvloer van pas zal komen.

De prijzen zijn exclusief BTW. Voor de processor kan je kiezen: wie veel pk’s verwacht kan de CF-54 met een Broadwell i7 kopen, de standaardversie van de Toughbook is uitgerust met een verdienstelijke i5-5300U vPro. (2,3 GHz). Windows 8.1 Pro is het besturingssysteem van dienst.

Autonomie

De hoofdbatterij van de CF-54 bedraagt slechts 4200 mAh maar volgens Panasonic volstaat dat in veel gevallen. Het bedrijf gaat er prat op z’n eigen moederborden te ontwikkelen wat zich vertaalt in een efficiënter stroommanagement. De efficiëntie van de Broadwellchip speelt ook mee. Wie wil kan een extra batterij in het toestel schuiven zodat de maximale autonomie tot 18 uur bedraagt. Is dat nog niet genoeg, dan ondersteunt de laptop het hotswappen van de batterij.

De CF-54 werd schijnbaar ontworpen met flexibiliteit in het achterhoofd: klanten kunnen de laptop aanpassen en naar believen eigen specifieke modules toevoegen. Panasonic denkt aan een specifieke klant die een interne usb-dongle kwijtwilde, of de Russische overheid die een eigen Bios wilde integreren.

Indruk

Het merk gaat er prat op de termen rugged en semi-rugged geïntroduceerd te hebben, en claimt met de CF-54 de competitie weg te blazen. Onze eerste indruk is alvast positief: het scherm is mooi en erg helder, de laptop voelt uiteraard stevig aan en Panasonic liegt niet over het gewicht. Dit toestel weegt minder dan heel wat klassieke laptops met een vorige generatie Intelprocessor. In combinatie met het kenmerkende handvat is de CF-54 een mooie mengelmoes van sterk, draagbaar en prestatiegericht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business