Nieuws

Firefox werkt aan een wereld zonder Flash

Het Mozilla Shumway-project mikt erop alles op het web weer te geven zonder gebruik te maken van de Flash-plugin van Adobe.

Meer dan tien jaar geleden werd Flash enorm populair onder webontwikkelaars, ter ondersteuning van games, animaties, het streamen van video"s en andere features. Dit had tot gevolg dat je, om het web fatsoenlijk weer te geven, sowieso de Flash Player-plugin van Adobe nodig had in je browser. Maar langzaamaan begint het er naar uit te zien dat dit tijdperk ten einde is.

De "anti-Flash-plugin" trend werd ingezet toen Steve Jobs zich jaren geleden al keerde tegen het systeem door het te weren van de iPhone. Youtube heeft Flash inmiddels gedumpt en is overgestapt naar HTML5. Microsoft heeft het plugin-systeem een relikwie genoemd. En deze lijn wordt nu door Mozilla doorgezet met de ontwikkeling van het Shumway Project.

Shumway is een renderer die Flash-content omzet naar HTML5. Door deze omzetting kan de content toch getoond worden op apparaten zonder Flash. De implementatie van Shumway is nog wat beperkt op dit moment. Het werkt alleen nog maar voor video"s op Amazon, en in de Nightly-build van Firefox, maar toch is het een mijlpaal in de historie van het internet. Het is namelijk een nieuwe stap in de richting van het afscheid van Flash, dat over de jaren door vele beveiligingsproblemen een niet al te fijne reputatie meer heeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business