Nieuws

Windows 10 ondersteunt biometrische scanners

Het vervangen van wachtwoorden door biometrische scanners voor je oog of vingerafdruk is een van de topprioriteiten bij Microsoft.

De kans is groot dat je in de nabije toekomst op je Outlook-mail in kunt loggen met een scan van je vingerafdruk of oog. Microsoft heeft op de Stanford Cybersecurity Summit namelijk aangekondigd dat Windows 10 de volgende versie van Fast Identification Online (FIDO) ondersteunt. Deze techniek stelt apparaten in staat om samen te werken met een keur aan biometrische scanners van derden. 

Voor fabrikanten ontstaat een eenvoudige manier om extra veiligheid in een laptop, tablet of smartphone te bouwen. In tegenstelling tot bestaande vingerafdruklezers, is FIDO ontwikkeld met als doel om wachtwoorden volledig te vervangen voor snellere authenticatie. Volgens Dustin Ingalls van Microsoft is “het vervangen van het wachtwoord een van de topprioriteiten”.

[related_article id=”161452″]

FIDO is gemaakt als een open standaard. De technologie heeft de steun van grote bedrijven als Microsoft, Google, Paypal en Bank of America. Het systeem is ontwikkeld om je biometrische informatie te beschermen via de zogeheten zero-knowledge proof. Op die manier kunnen scans van je ogen of vingerafdrukken geverifieerd worden zonder ze bloot te stellen aan derden.

Versie 1.0 is in januari uitgekomen. Bedrijven als Yubico maken al hardware die van FIDO gebruikmaken om in te loggen bij Google. Windows 10 is verbonden aan versie 2.0. Microsoft draagt daar aan bij met ontwerpinput.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business