Nieuws

Google vecht wet aan die VS wereldwijd pc’s laat hacken

Google vecht een Amerikaans wetsvoorstel aan waarbij de VS perfect legaal computers en servers in het buitenland zouden kunnen kraken.

Zoekgigant Google heeft formeel bezwaar aangetekend tegen een omstreden Amerikaans wetsvoorstel, meldt Ars Technica. Daarbij zouden rechters een bevelschrift mogen ondertekenen dat hacken en andere elektronische surveillancetactieken toelaat, zelfs buiten hun eigen juridisch district.

In de V.S. gelden zogenaamde “federal warrants” enkel voor een bepaalde jurisdictie, min of meer vergelijkbaar met onze arrondissementen. Het voorstel lijkt in de eerste plaats vooral gericht te zijn op Amerikaanse verdachten die via een technische ingreep hun locatie verborgen houden, maar Google is bezorgd dat het politieagenten ook de mogelijkheid biedt om wereldwijd pc’s of telefoons te hacken, zonder enig politiek debat in het Congres.

Volgens het bedrijf worden zo ook de privacyrechten geschonden en is de wet een aanslag op de veiligheid van internetgebruikers. De bewoordingen die het voorstel gebruikt en de voorwaarden die ze oplegt, zijn ook veel te vaag en te breed, aldus Google.

[related_article id=”158578″]

Google argumenteert daarnaast dat de wet de regering evenveel hindert als helpt. De VS wil de legale samenwerking tussen landen bevorderen, maar die inspanningen zouden wel eens nutteloos kunnen zijn als blijkt dat de Amerikanen perfect legaal kunnen inbreken in buitenlandse computers.

Het zou niet de eerste keer zijn dat wetsdienaren dit soort praktijken toepassen. In 2012 mochten federale agenten van een rechter in Colorado malware sturen naar het e-mailadres van een verdachte. Soortgelijke verzoeken zijn sindsdien wel meestal afgewezen.

Of het NSA en het CIA onder de indruk zijn van de inspanningen van Google, is niet bekend.

Beveiligingfederal warrantgooglemalwarenieuwsprivacyrechter

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken