Nieuws

Gemalto: Onze simkaarten zijn veilig, ondanks hack

Ondanks de hack door de NSA en het GCHQ blijven de simkaarten van Gemalto veilig. Dat zegt tenminste de kaartenfabrikant zelf.

Volgens Gemalto, de grootste producent van simkaarten ter wereld, lijken “initiële conclusies” er op te wijzen dat zijn simkaarten en andere producten “veilig” zijn. Het Nederlandse bedrijf verwacht ook geen “significante financiële schade” en zal morgen in een persconferentie meer details geven over de hack door de NSA en het GCHQ.

Eind vorige week onthulde The Intercept dat Amerikaanse en Britse cyberspionnen er in geslaagd waren om bij Gemalto in te breken. Daarbij zijn de encryptiesleutels gestolen die gebruikt worden om de simkaarten van het bedrijf te beveiligen. The Intercept baseerde zich op documenten die gelekt werden door Edward Snowden.

[related_article id=”161920″]

Gemalto verkoopt zijn waren aan zowat 450 telecomoperatoren ter wereld. Op de kaarten staan persoonlijke gegevens, zoals het gsm-nummer, betalingsinformatie, contacten en sms’jes. Die worden verondersteld beschermd te zijn door de encryptiesleutels.

De digitale inbraak, die bijkbaar in 2010 en 2011 plaats vond, veroorzaakte heel wat ophef. Met de sleutels krijgen spionagediensten immers toegang tot de persoonlijke gegevens op simkaarten en wordt het voor hen heel wat makkelijker om telefoongesprekken en mobiele data te onderscheppen.

Gemalto’s eigen veiligheidsteam werd door The Intercept op de hoogte gebracht van de kraak, maar volgens de site konden zij geen sporen meer terugvinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business