Nieuws

LG onthult eerste 4G-smartwatch met WebOS

De LG Watch Urbane LTE draait op het LG Wearable Platform, waarvan de roots teruggaan naar WebOS, het geliefde oude mobiele OS van Palm.

LG heeft de LG Watch Urbane LTE (niet te verwarren met de LG Watch Urbane) onthuld, de eerste smartwatch die verbinding kan maken met een 4G-netwerk. Het horloge draait niet op Android Wear, maar op een OS dat LG het “Wearable Platform” noemt.

De Urbane LTE is de vierde smartwatch van LG en heeft een 1,3 inch groot, rond oledscherm, dat een “ambient mode” heeft om altijd aan te staan. Het horloge wordt aangedreven door een 1.2 GHz Snapdragon 400-chip van Qualcomm en heeft 4 GB geheugen. Hij is enkel in zilverkleur verkrijgbaar.

[related_article id=”161563″]

Met z’n 4G-verbinding kan het horloge telefoongesprekken voeren en sms’jes ontvangen. De batterij is een exemplaar van 700 mAh, die in stand by-stand verschillende dagen zou moeten meegaan. Ook een NFC-chip is aan boord.

Het horloge wordt bediend met drie knoppen aan de rechterkant. Met de bovenste knop ga je naar de instellingen, met de middelste knop switch je tussen het horloge en apps. De onderste knop is een “terug”-knop.

WebOS

De roots van het “Wearable Platform” gaan terug tot het WebOS van Palm, waarvan LG nu de eigenaar is en dat ook al op het grootste deel van de LG Smart TV’s draait.

Het gebruik van WebOS op horloges en tv’s laat vermoeden dat LG ambitieuze plannen heeft voor het besturingssysteem. Net zoals Tizen bij Samsung, zou WebOS een breekijzer kunnen zijn voor LG om zijn afhankelijkheid van Google en Android in te perken.

Samsung gebruikt Tizen, dat ontwikkeld werd met onder meer Intel, als OS op goedkope smartphones voor opkomende markten, televisies en sommige smartwatches.

WebOS zag het licht bij Palm op de Pre-smartphone. Het OS kende een kleine, maar loyale groep gebruikers, maar kon nooit echt doorbreken op de markt. In 2010 verkocht Palm zichzelf aan HP voor zowat 1,2 miljard dollar. Het was een aankoop waar het bedrijf weinig plezier heeft aan beleefd, want nauwelijks een jaar later werd WebOS al een open bron-platform.

Toen LG er mee aan de haal ging, wou het bedrijf het OS aanvankelijk vooral gebruiken voor televisies, maar die plannen worden dus uitgebreid.

Wedden op twee paarden

De banden met Google worden wel niet helemaal doorgeknipt bij LG. Eerder deze maand introduceerde het bedrijf de LG Watch Urbane, die dan wel geen 4G-verbinding heeft, maar wel op Android Wear draait. De Koreanen blijven dus voorlopig op twee paarden wedden.

Android Wear zelf is trouwens ook nog geen overweldigend succes. De zes apparaten die op het OS draaien verkochten vorig jaar 720.000 exemplaren of 15,6 procent van de 4,6 miljoen wearables die vorig jaar verkocht werden, zo berekende het marktonderzoeksbureau Canalys.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business