Nieuws

Rusland gaat ISS in 2024 kannibaliseren voor eigen ruimtestation

Na Amerika is Rusland het tweede land dat aangeeft het International Space Station na 2020 te willen blijven steunen al hebben de Russen op termijn andere plannen. Andere partners laten nog op zich wachten.

Rusland is van plan tot 2024 onderdeel te blijven van het International Space Station. Daarna wil het land zijn drie modules loskoppelen en een eigen basis in een baan om de aarde brengen. Dit liet de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos eerder deze week weten.

De deelname van Rusland aan de ISS na 2020 vormde al enige tijd een vraagteken. Ambtenaren gaven aan te overwegen uit het samenwerkingsverband te stappen vanwege de Westerse sancties tegen Rusland na de annexatie van de Krim in maart 2014.

Momenteel is Rusland bezig met het afronden van zijn andere doelstellingen voor het ruimtevaartprogramma van 2016 tot 2025. Dit bestaat onder meer uit een serie van robotmissies naar de maan ter voorbereiding van een bezoek van kosmonauten in de jaren dertig van deze eeuw. Verdere details hierover zijn nog niet vrijgegeven.

Modules
De extra modules die Rusland voor zijn eigen ruimtestation wil gebruiken – laboratorium, dockingsysteem en wetenschappelijk platform – worden in de komende jaren gelanceerd. Eigenlijk had dit al gebeurd moeten zijn, maar vanwege financieringsproblemen en technische mankementen is dat nog niet gebeurd. Het is overigens niet bekend wat er met de overige, wat oudere, Russische modules gaat gebeuren.

Op het moment vervoert Rusland het personeel en de astronauten van en naar de ISS. Amerikaanse privébedrijven zoals SpaceX en Boeing werken hard aan capsules die vanaf 2017 ook mensen naar het ruimtestation kunnen brengen. Dan zijn de VS niet langer afhankelijk van het Soyuz-ruimtevaartuig. Een andere verantwoordelijkheid van Rusland is ervoor zorgen dat de ISS in de juiste baan blijft. Daarbij is het belangrijk om ruimteafval te ontwijken.

Toekomst ISS
President Barack Obama gaf vorig jaar al aan dat de Verenigde Staten van Amerika de ISS sowieso blijven steunen tot 2024. De mogelijkheid bestaat volgens hem zelfs om nog te verlengen tot 2028, dat is dertig jaar na de lancering van de eerste module. De andere partners hebben nog geen uitsluitsel gegeven over de toekomst van ISS na 2020.

In Europa komen de betrokken landen pas in 2016 bij elkaar om hierover te beslissen. Hetzelfde geldt voor Japan. Canada heeft aangegeven eerst de waarde van de eigen bijdrage te willen evalueren voordat het besluit door te gaan met het programma.

Of Rusland in 2024 dadwerkelijk gaat lopen met zijn eigen modulles wanneer de andere partners het project wel willen voortzetten blijft afwachten. De structuur van het ISS is namelijk complex en maakt het voorwerp uit van internationale verdragen. Zo is de eerste modulle van het ISS gemaakt in Rusland maar betaald met Amerikaans geld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business