Nieuws

Synchroniseer Outlook en Google

Gebruik je zowel Outlook als Google om je agenda, contactpersonen en to-do's te beheren? Met cFos Outlook DAV, een plug-in voor Outlook, combineer je beide platformen.

Je werkt thuis of op kantoor met MS Outlook maar tegelijk (en vooral onderweg) zet je ook gretig in op de diensten van Google, zowel voor je agenda, taken als contactpersonen. Het ligt voor de hand dat je die twee platformen graag met elkaar zou zien communiceren. cFos Outlook DAV, een plug-in voor Outlook, zorgt daarvoor.

cFos Outlook DAV is freeware-met-een-timer en volgens de maker zelf verloopt die timer begin juni 2015, waarna het een betalende tool wordt. Voor wie er frequent gebruik van maakt, blijft het tooltje wel uiterst betaalbaar: de voorziene kostprijs ligt volgens de maker rond de tien euro.

[download_file]

Na de installatie valt er in eerste instantie niet zoveel te bespeuren van deze Outlook plug-in, die overigens overweg hoort te kunnen met diverse CalDAV/CardDAV-servers, waaronder dus de Google services, maar ook Owncloud.

[related_article id=”158901″]

Een beetje gepriegel

De bediening is helaas wel minder gebruiksvriendelijk dan die had kunnen zijn. Om bijvoorbeeld je primaire agenda van Google binnen Outlook te synchroniseren, open je eerst het agenda-paneel in Outlook, waarna je het tabblad Map (in het menulint) opent en de knop Nieuwe agenda indrukt. In het dialoogvenster kies je dan Map bevat Agendaitems en geef je een geschikte naam aan je agenda. Die klik je vervolgens met de rechtermuisknop aan, waarna je Enable sync with CalDAV kiest.

Vanuit ditzelfde snelmenu kun je dan de CalDAV-synchronisatie configureren. Het komt er vooral op aan de juiste url voor je primaire Google-agenda in te vullen (iets als https://www.google.com/calendar/dav/je google-emailadres/events), evenals je Google account-ID en de synchronisatiefrequentie. Standaard staat die op 1 minuut ingesteld, wat behoorlijk veel is.

Overigens kun je op elk moment de synchronisatie forceren via de knop Sync All (uiterst rechts op het tabblad Start). Het is uiteraard ook mogelijk andere Google-agenda’s te synchroniseren: de juiste URL kun je vinden vanuit de Agenda-instellingen bij Google.

Het synchroniseren van contactpersonen verloopt op gelijkaardige manier (de standaard URL is hier https://www.googleapis.com/carddav/v1/principals/je-google-email-adres/lists/default/) en ook de takenlijst van Google kun je laten doorspelen naar Outlook, al speel je daarbij wel een beetje vals. Deze laatste functie ondersteunt immers het CalDAV-protocol niet. Daarom haalt cFos Outlook DAV je taken binnen door die als afspraken in – bij voorkeur een afzonderlijke – agenda op te slaan. Van je lijstje afstrepen binnen Outlook is dus geen optie, maar het kan wel uiterst handig zijn om ze in je agenda te zien verschijnen.

De synchronisaties verliepen tijdens onze tests vlekkeloos, maar zoals je ziet vergt het wel enige ‘manuele’ configuratie voor je alles voor elkaar hebt. Eens je je door deze procedure gepriegeld hebt, is cFos Outlook DAV een stabiele en erg nuttige aanvulling op je pc.

cFos Outlook DAV is geschikt voor Outlook 2010 en 2013.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business