Het jonge Britse smartphonemerk Kazam heeft reeds naam gemaakt in eigen land, maar richt zijn pijlen nu ook op België en Nederland.

Kazam, de naam klinkt een beetje als de artiestennaam van een illusionist of als een Russische cocktail, maar het betreft een vorig jaar opgericht smartphonemerk van twee voormalige topmannen van HTC, Michael Coombes en James Atkins.

Kazam positioneert zich als een Brits merk, maar de productie gebeurt wel in China. In het Verenigd Koninkrijk heeft het merk reeds enige naam weten te maken voor zichzelf, en binnenkort zijn ook België en Nederland aan de beurt. Tijdens het MWC in Barcelona liet het merk flink van zich spreken met de aankondiging van een groot aantal toestellen.

We bekijken enkele van de opvallendste apparaten van naderbij.

[related_article id=”161563″]

Trooper

De Trooper 450 en 451 zijn identiek, op een dualsim-slot bij die laatste na. Deze budgetmodellen gaan minder dan 100 euro kosten. De toestellen hebben een 5 inch IPS-scherm (864×480 pixels) en een 1,3 GHz quadcore processor, ondersteund door 512 MB RAM en 4 GB geheugen, uitbreidbaar met microSD. Verder hebben de Troopers een 5 megapixelcamera, en een VGA-frontcamera. Android KitKat (4.4) is het besturingssysteem.

Tornado

In de Tornado-reeks hebben we allereerst de Tornado 348 van ongeveer 200 euro. Dit toestel heeft een 4,8 inch amoledscherm (1280×720 pixels) en Gorilla Glass 3. Onder de motorkap ronkt een 1,7GHz MediaTek MT6592 octacore chip in combinatie met 1 GB RAM en 16 GB interne opslagruimte, wederom uit te breiden met een microSD. Foto’s maak je met de 8 megapixelcamera achteraan, of de 5MP-selfievariant. Ook deze telefoon draait op Android 4.4. Kazam beweert dat het met 5,15 millimeter "s werelds dunste telefoon is, maar dat klopt niet helemaal.

Dit toestel haalde eerder deze week de publiciteit toen de bijhorende commercial verboden werd in het Verenigd Koninkrijk, wegens "seksuele objectivering van vrouwen".

Ten slotte is er nog de Tornado 455L. Deze heeft een 5,5 inch IPS-scherm met een resolutie van 1280×720 pixels, ook weer met Gorilla Glass 3. Binnenin zit een 64-bit quadcore Snapdragon 410-chip met een kloksnelheid van 1,2 GHz, 2GB RAM en 16 GB opslagruimte, die kan worden vergroot door het plaatsen van een microSD. Voor het schieten van foto’s is gekozen voor een 13 megapixelcamera met een Sony IMX135-sensor en een dubbele LED-flitser. Aan de voorkant vinden we een 5 megapixelvariant. Deze telefoon kan tegen viezigheid en water met een IP67-certificering.