Nieuws

Intel introduceert Xeon D: een SoC voor servers

Intel voelt de hete adem van ARM in zijn nek en wil de voorsprong op de servermarkt behouden. De krachtige Xeon D, de eerste SoC met de Xeon-architectuur, moet daarvoor zorgen.

Intel pakt uit met een nieuwe lijn van processors: Xeon D. Xeon D is gebaseerd op de bekende Xeon-architectuur, die voor de gelegenheid in een System on a Chip gegoten werd. Twee processors krijgen de eer de D-lijn op gang te trappen: De D-1540 met 8 kernen, 16 threads en een basiskloksnelheid van 2 GHz, en de quadcore-D-1520 met 8 threads en een basiskloksnelheid van 2,2 GHz. Beide chips hebben een turboboost van 2,6 GHz ter beschikking op één kern, en 2,5 GHz op alle kernen.

De nieuwe Xeon D’s zijn gebaseerd op Intels efficiënt en zuinig 14 nanometer bakproces. De SoC’s zijn helemaal klaar voor de nieuwste generatie servers met ondersteuning voor DDR4-RAM, net zoals natuurlijk blijvende ondersteuning voor het nog steeds niet echt verouderde DDR3.

Intel vergelijkt de Xeon D tegenover de Intel Atom C2750 en constateert daar 3,4 keer meer paardenkracht en 1,7 keer meer prestaties per Watt. De chipgigant benadrukt dat de gebruikte Xeon voor de test een preproductiemodel is, en dat werkelijke prestaties normaal gezien nog hoger liggen. In absolute waarde verbruikt de Xeon D echter meer: 45 Watt tegenover 20 Watt voor de Atom. Hoog rendement impliceert wel dat deze chips ongetwijfeld geïnteresseerden zullen vinden.

Intel wil zijn Xeon D-reeks een plaats geven in microservers, opslag- en netwerksystemen en allerhande toestellen gerelateerd aan het internet der dingen. Deze eerste D-exemplaren zijn geoptimaliseerd voor servers van Cloudhosters. Dat wil vooral zeggen dat er overweg kunnen met een divers takenpakket en heel wat hooi op hun vork kunnen nemen.

De nieuwe processors zijn vanaf vandaag beschikbaar. De D-1520 krijgt een richtprijs van 199 dollar, de D-1540 zal ongeveer 581 dollar kosten. Omdat het hier om professionele chips gaat kan de eigenlijke prijs afwijken van de adviesprijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business