Nieuws

Turkije wil Minecraft bannen wegens geweld

Turkije wil Minecraft bannen omdat het onschuldige blokkenspel zou aanzetten tot geweld. Met die bewering zijn de Turken wel erg origineel.

Turkije doet het weer. Na de controversiële censuur van Twitter en Youtube wil het land nu het populaire spel Minecraft verbannen. Van Minecraft heb je waarschijnlijk al gehoord: het spel biedt een virtuele wereld waarin spelers van alle leeftijden kunnen maken en afbreken wat ze willen. Minecraft wordt geregeld en terecht vergeleken met digitale lego.

Wie een uitdaging wil in het spel speelt het in Survival-modus. Daarin word je tijdens de nacht belaagd door zombies, spinnen en skeletjes. Die kan je dan op een erg cartooneske manier doodslagen, waarna ze in een wolkje rook verdwijnen.

[related_article id=”160734″]

Minecraft en vrouwen

“Gruwelijk”, redeneren ze bij het Turkse ministerie voor Familiaal en Sociaal Beleid. De instantie, die Minecraft onderzocht om te ontdekken of het spel geweld tegen vrouwen promoot (er doet slechts één mens mee: het hoofdpersonage Steve), kwam tot de conclusie dat op een zombie klikken tot die verdwijnt kinderen aanmoedigt om gewelddadig te worden.

Dat het ‘geweld’ de naam nauwelijks waardig is en dat het spel vooral gaat om het kapotslaan van bomen en rotsen om er torens en huizen mee te bouwen schijnt geen impact te hebben. Dat het bovendien de bedoeling is om een veilige constructie op te trekken waarin de slechteriken überhaupt niet verschijnen speelt ook geen rol. “Hoewel het spel de creativiteit van kinderen mogelijks bevordert door hen huizen, boerderijen en bruggen te laten bouwen moeten mobs (de slechteriken) gedood worden om die bouwwerken te beschermen”, klinkt het bij het ministerie. “Het spel is dus gebaseerd op geweld.”

Spinnen

Woorden die de dwaasheid van het statement recht aan doen moeten nog uitgevonden worden in de Nederlandse taal. Iedereen die langer dan twee minuten met Minecraft in de weer is, ziet dat het cartooneske spel, waarin alles vierkant is, geweld geenszins promoot. Creativiteit ligt aan de basis, zoals ontelbare voorbeelden aantonen. Dat Minecraft bovendien uit de weg gaat om geen enkele andere mens te tonen, en het hoofdpersonage nooit echt sterft, zet dat feit extra in de verf. Wanneer zombies en vierkante reuzenspinnen daadwerkelijk uit het niets verschijnen om onze huizen kapot te maken kunnen we bovendien maar hopen dat de jongste generatie gepast weet te reageren, en de dingen met hun betoverde diamanten zwaardjes te lijf gaan.

Het Turkse ministerie vreest dat de vierkante wereld, waarin je pixels kan tellen, bomen in de lucht zweven en de zee in een emmertje past, te realistisch is voor kleine kinderen. De kinderen kijken vermoedelijk beter naar herhalingen van de protesten tegen Erdogan op het Taksimplein. Of ze kunnen natuurlijk Call of Duty spelen, een spel waartegen geen protest lijkt te bestaan.

Censuur

Wie het Turks beleid van de laatste jaren bekijkt met een hoge achting voor de vrijheid van meningsuiting kan het niet laten om een traan te laten bij het lezen van dergelijk nieuws. Nu is Minecraft nog niet echt verbannen. Volgens Hurriyet Daily News, de Turkse krant die het nieuwe aan het licht bracht, zal een formele klacht van het ministerie bij een rechter terechtkomen. Die vervolgens moet beslissen over het lot van het spel. Minecraft is in geen enkel land ter wereld verbannen en ook Turkije heeft tot vandaag nog nooit een spel verboden.

Dat gezegd zijnde zou een Turkije voor Erdogan ook nooit een website als Twitter of Youtube blokkeren, terwijl er vandaag volgens Engelli Web maar liefst 67.000 websites gecensureerd zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business