Nieuws

Aldi-desktop: Medion Akoya E2225 (MD 8325)

Aldi legt op woensdag 18/03 een nieuwe Medion desktopcomputer in de winkel. Een prijskraker aan 399 euro, maar deugt hij ook?

Regelmatig pakt Aldi uit met een scherp geprijsd Medion-toestel, de éne al wat interessanter dan de andere. De Medion Akoya E2225 die woensdag 18/03 in de winkel ligt, valt in de categorie ‘prijsbreker’. We hebben de desktop helaas niet op onze testbank kunnen plaatsen, maar we overlopen graag of de configuratie de moeite waard is.

Pentium processor

Wat onmiddellijk opvalt in de lijst is de Intel Pentium G3250 processor. Dat is een budgetchip waar niemand echt vrolijk van wordt. Een Pentium-chip in een laptop kan als je het als tweede toestel gebruikt. Aldi pakt wel uit dat het om een 3,2 GHz-chip gaat, wat knap klinkt, maar als basis blijft het een simpele dualcoreprocessor met twee threads. Een Pentium-chip in een desktop is een spijtige keuze. Dan zien we liever een instap Intel Core i3-chip die performanter is voor een minimale meerprijs.

De chip wordt bijgestaan door 4 GB RAM, wat wel bij deze configuratie past. De Medion Akoya E2225 is geen krachtpatser, dus volstaat 4 GB RAM. Dan vinden we de keuze van de grafische kaart wel enigszins vreemd. Een GeForce GTX 750 is een degelijke grafische kaart, ook al is het er wel eentje die nu een jaar oud is.

Het is een prima grafische kaart om spelletjes mee te spelen, zelfs de allernieuwste, zonder dat je teveel aan kwaliteit moet inboeten. Nadeel van deze configuratie is dat de Pentium-processor waarschijnlijk de bottleneck gaat worden van het geheel, want zonder goede processor zullen bepaalde spellen toch bijzonder slecht presteren.

Bloatware

Bovenop de totale configuratie voegt Medion nog een 1 TB harde schijf toe aan het pakket. Een SSD is altijd wel interessanter, maar aan dit prijskaartje kan je dat niet verwachten. Handige extra is de draadloze verbinding met 802.11n-standaard voor wie geen netwerkkabel heeft voorzien. Windows 8.1 Update 1 is standaard geïnstalleerd op de machine, samen met een 30 dagen testversie van Office 2013.

Daar stopt de software helaas nog niet. Medion voorziet ook een MediaPack bomvol (overbodige) software: vier pakketten van Ashampoo en vier pakketten van Cyberlink, met een McAfee LiveSafe 30 dagen testversie. Meer dan genoeg bloatware dus die je best grotendeels verwijdert om deze desktop sneller te maken, maar Medion moet ze verplicht installeren om de prijs laag te houden voor de consument.

Het verdict

De hele configuratie lijkt ons eentje voor de gamers, maar de zwakke processor belemmert het om van een echte gamedesktop te spreken. Realistisch gezien kan dat ook moeilijk aan dit prijskaartje, maar dan betalen we liever 50 tot 100 euro meer om de processor op niveau te brengen. Voor niet-gamers is de grafische kaart dan weer overkill, want de grafische chip op de Pentium-processor is goed genoeg voor dagelijks gebruik.

50 euro meer voor een betere processor voor de gamers. Of 50 euro minder zonder grafische kaart voor dagelijks gebruik. Dat hadden twee heel interessante desktops geweest. Deze valt er juist middenin, wat betekent dat je beter nog even wacht tot de volgende promotie om er eentje in huis te halen.

Configuratie: Intel Pentium G3250, Nvidia GeForce GTX750, 4 GB RAM, 1 TB harde schijf, Windows 8.1 Update 1, toetsenbord en muis meegeleverd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business