Nieuws

Western Digital vult harde schijven met helium

HGST, een subdivisie van Western Digital, vervangt de lucht in zijn harde schijven door helium. Dat heeft een aantal belangrijke voordelen.

In de tweede helft van 2015 brengt HGST, een subdivisie van Western Digital, de eerste 10 TB harde schijf op de markt die gevuld is met helium. Dat biedt een aantal belangrijke voordelen.

Helium heeft een zevende van de dichtheid van lucht, wat betekent dat er minder weerstand is op het binnenwerk van de harde schijf. Minder druk betekent minder vibraties, en minder vibraties betekent dunnere schijven die dichter bij elkaar kunnen worden geplaatst. Daardoor kunnen er meer schijven worden geplaatst, waardoor de capaciteit kan worden verhoogd aan een lagere energiekost.

HGST heeft nog een argument: betrouwbaarheid. Helium-schijven hebben geen luchtgat om ervoor te zorgen dat de druk buiten en binnen de harde schijf gelijk is. In normale schijven stroomt er lucht door dit gat, langs een filter. En geen filter is perfect. De helium-schijven worden dicht gelast in de fabriek. HGST zegt dat hierdoor, en door de lagere temperatuur, de betrouwbaarheid enorm verbetert.

Deze technologie zal in eerste instantie vooral interessant zijn voor datacenters, en nog niet zo zeer voor de consument. Die kan vandaag op goedkopere manieren een gelijkaardige capaciteit bekomen. Maar de helium-schijven zijn wel een interessante technologische ontwikkeling, die ons in de toekomst kunnen leiden naar schijven met een capaciteit van 20 TB of meer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business