Nieuws

Eneco vervangt je radiator door een server

Het energiebedrijf Eneco wil in samenwerking met een Nederlandse start-up radiatoren vervangen door servers. Als het proefproject een succes wordt verwarm jij binnenkort misschien ook met pure rekenkracht.

Naast rekenkracht genereert een server flink wat warmte die moet worden afgevoerd. De Nederlandse start-up Nerdalize vond dat maar zonde, dus hebben ze een simpel, maar geniaal plan bedacht. Wat als je, in plaats van een verwarming, een server in je woonkamer hangt? De oprichters kregen het idee toen ze naar eigen zeggen warmte zochten rond een laptop nadat de centrale verwarming thuis het had begeven.

Milieuvriendelijk

De rekenkracht van de server verkoop je, met de warmte die het ding genereert creëer je gratis een aangenaam huis, én bovendien spaar je het milieu omdat je minder energie hoeft te gebruiken vergeleken met een radiator. Dat het datacenter om de hoek een server minder moet onderhouden maakt de energiewinst alleen maar groter.

[related_article id=”161540″]

Nerdalize – The future looks warm and bright! from Nerdalize on Vimeo.

De energieleverancier Eneco was gewonnen voor het idee van Nerdalize dus in samenwerking met de start-up zorgden ze ervoor gezorgd dat in vijf woningen in Nederland nu een server aan de muur hangt. De eRadiator (zo heet het ding) wordt via internet gekoppeld aan een clouddienst, waar Nerdalize de rekenkracht weer verkoopt. De afnemer van de rekenkracht maakt het tenslotte niet uit waar zijn product vandaan komt. Op dit moment wordt de rekenkracht onder andere ingezet voor medisch onderzoek op het Leids Universitair Medisch Centrum.

Data

Volgens de start-up kan een kostenbesparing van 30 tot 55 procent worden gegenereerd als het project op grote schaal wordt uitgevoerd. Er zijn namelijk geen datacenters meer nodig, geen beheer, geen geldvretende koelingsinstallaties, en geen verwarmingen in huizen.

De vijf woningen zijn een proef die minimaal tot het einde van dit jaar gaat duren. De gebruikers hebben tot die tijd gratis verwarming, omdat Eneco betaalt voor de stroom die de server gebruikt. In de zomer wordt de warmte overigens gewoon afgevoerd naar buiten.

Of het project vervolgens op grote schaal zal worden uitgevoerd, dan wel een staartje krijgt in België, weten we nog niet. Vermoedelijk zal een uitrol op grote schaal meer moeite kosten, en moeten ook internetproviders bij het idee betrokken worden. Goedkope verwarming is allemaal goed en wel totdat de lokale universiteit je maandelijkse datalimiet decimeert dankzij je server.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business