Nieuws

Nederlanders gaan lopen met 20 procent van .be-domeinen

DNS België rondde recent de kaap van de 1,5 miljoen domeinnamen. Opvallend is dat bijna één op vijf van alle geregistreerde .be-domeinnamen een Nederlandse eigenaar heeft.

DNS België rondde de kaap van de 1,5 miljoen domeinnamen. Opvallend is dat behoorlijk wat .be-namen in buitenlandse handen zijn. “Onze statistieken tonen aan dat een kleine 20 procent van alle geregistreerde .be-domeinnamen een Nederlandse eigenaar heeft”, stelt Peter Vergote, legal & corp. affairs manager van registratiebureau DNS.be.

Fransen bezitten 5 procent van de .be-namen, gevolg door Amerikanen en Duitsers. Wat betekent dat Belgen slechts twee derde van hun eigen .be-namen in handen hebben. Vooral het hoge aantal Nederlanders valt op. “Omgekeerd is het aantal Belgen dat een .nl-domeinnaam aanhoudt eerder een marginaal fenomeen”, stelt Vergote.

Toch heeft het volgens hem weinig te maken met speculatie. “Nederlandse bedrijven zien het .be-domein als een natuurlijke verlenging van hun marktplaats”, stelt hij.

.Vlaanderen

Sinds kort, na de obligate voorrangperiode voor merkhouders en overheden, zijn ook de domeinnamen voor .vlaanderen of .brussels te registreren. En daar blijkt de trend zich door te zetten. Zo registreerde een Nederlander recent populaire namen als casino.vlaanderen, advocaat.vlaanderen en sex.vlaanderen.

Anno 2015 lijkt het alsof we nog niet veel hebben geleerd uit het verleden, meent Vergote. “We worden gecontacteerd door bedrijven en organisaties die plots vaststellen dat de .vlaanderen- of .brussels-variant van hun domeinnaam al aan iemand anders toebehoort.”

Toch is het nog niet te laat. In beide domeinreeksen zijn er nog maar ongeveer 6.000 namen geregistreerd. In vergelijking met de 1,5 miljoen in de .be-reeks moet het hier dus allemaal nog beginnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business