Nieuws

Google maakt Chromecomputer van ieder scherm

De softwaregigant wil zijn eigen besturingssysteem Chrome OS bij zoveel mogelijk mensen krijgen. Dat doet het op allerlei manieren, waaronder met de nieuwe Chromebit.

Google beschikt met Android al over het populairste besturingssysteem voor mobiele apparaten. Toch neemt de softwaregigant daar ogenschijnlijk geen genoegen mee en doet het steeds meer om ook Chrome OS onder de aandacht te brengen.

Dit doet Google onder meer met de Asus Chromebit, een klein apparaat dat op een USB-stick lijkt waarmee je elk scherm of televisie met een HDMI-poort omtovert tot een volwaardige pc. En het besturingssysteem? Juist: Chrome OS. Het apparaatje zou komende zomer voor minder dan 100 dollar beschikbaar moeten zijn.

[related_article id=”158901″]

Verder heb je nog de Asus Chromebook Flip, een metalen variant op een laptop en een tablet. Verwachte verkoopprijs: 250 dollar. Ook kondigde Google twee nieuwe laptops aan van de fabrikanten Hisense en Haier, beide Chromebooks zijn ontworpen voor educatieve doeleinden en allebei met een prijskaartje van 150 dollar.

Chrome OS verspreiden
Al deze producten zijn onderdeel van Googles poging om Chrome OS bij zoveel mogelijk mensen te krijgen, samen met producten als Gmail en Google Docs. De push begint bij studenten en gaat door tot opkomende markten als India en Thailand. De komende maanden verschijnen niet minder dan tien nieuwe Chromebooks.

“Ons doel is niet per se het verkopen van deze producten, maar het beschikbaar maken van computers aan meer mensen”, zegt Caeser Sengupta, vicepresident van productmanagement bij Google.

Google introduceerde de eerste Chromebook in 2011, maar het marktaandeel groeit niet echt. In 2014 draait wereldwijd slecht 3,5 procent van de verkochte laptops op Chrome OS. Windows gaat dik aan kop met 86 procent en OS X krijgt 8,7 procent van de taart. Toch krijgen Chromebooks steeds meer voet aan de grond. Zeker in Amerika, waar scholen de laptops omarmen.

Extra gebruikers
Google heeft goede redenen om de schijnwerper op Chrome OS te zetten. Al is het alleen maar om extra diensten en software van Google ook onder de aandacht te brengen. Hoe meer informatie het bedrijf kan verzamelen van zijn gebruikers, hoe meer geld het kan ophalen met het tonen van gerichte advertenties.

Daarom is de toevoeging van de Chromebit aan de productenlijn een goede zet. Het apparaatje wordt vermarkt als een manier om de oude pc in je woonkamer te vervangen. Alles wat je nodig hebt is een monitor, internetverbinding, toetsenbord en muis. Maar die heb je dan al. Scholen kunnen de Chromebit gebruiken om een oud computerlokaal te vernieuwen. “Je kunt het direct opwaarderen naar een moderne computerervaring”, zegt Sengupata.

Meer mensen online
Google werkt hard om opkomende markten te verbinden met internet. Het is een horde die genomen moet worden om Chrome OS een toekomst te geven. Het besturingssysteem is namelijk zwaar afhankelijk van de cloud. Het plaatst de meeste bestanden die normaal op je pc zouden staan, ergens online. Je kunt er dan altijd bij, zolang je maar verbonden bent.

Dat wordt lastig als de toegang tot het internet geen gegeven is. “Zonder een sterke verbinding is een Chromebook niet meer dan een baksteen”, stelt Rajani Singh, analist bij IDC. Ze merkt op dat de offline modus van de apparaten beter is geworden, maar dat Google er nog meer aandacht aan mag besteden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business