Nieuws

Google X wil batterij heruitvinden

Batterijen zijn hip. Na onder andere Tesla wil ook Google de batterij van de toekomst ontdekken. Het internetbedrijf vertrouwt die taak toe aan een speciale tak van Google X.

De batterij is de flessenhals die al te wilde elektronische toekomstplannen in de weg zit. Mobiele telefoons, elektrische wagens, drones en gadgets voor het internet der dingen worden allemaal in gebruiksgemak beperkt omwille van de slechts stapsgewijze vooruitgang op het gebied van batterij-ontwikkeling.

Apple-expert

Google is actief in al de bovenstaande domeinen en wil zijn toekomst niet laten afhangen van derden. Daarom bestaat er al sinds 2012 een team binnen Google X dat op zoek is naar betere en efficiëntere batterijen. Dat weet de Wall Street Journal op het gezag van een anonieme bron. Volgens de krant staat doctor Ramesh Bhardwaj, een batterij-expert met ervaring bij Apple, aan de leiding van het team. Google heeft niet de gewoonte om al te veel te communiceren over wat er gaande is in het geheime Google X lab, en laat dan ook weinig verrassend niets officieels los.

Weg met vloeistof

Volgens de anonieme bronnen telt de batterijgroep slechts vier leden. Het team zou vooral focussen op het verbeteren van de klassieke lithium-ion technologie maar ook op zogenaamde solid-state-batterijen. Dergelijke experimentele batterijen maken geen gebruik van vloeistof om elektrische stroom op te wekken, wat ze kleiner en veiliger maakt. Hoe ver Google precies staat met het onderzoek en waar het naartoe leid is onduidelijk, maar op een conferentie eerder dit jaar beschreef Bhardwaj hoe solid-state batterijen smartphones en andere mobiele toestellen dunner, plooibaarder, draagbaarder en zelfs inplantbaar kunnen maken.

Nexus

Een betere technologie kan onder andere helpen bij de verdere ontwikkeling van Google Glass of de slimme contactlens. Aangezien Google onder andere met Nest ook aanwezig is op de markt van het internet der dingen is het niet ondenkbaar dat ook daar naar verbetering wordt gezocht. Op het vlak van mobiele telefoons heeft Google dan weer een aandeel met Android en de Nexus-toestellen, terwijl ook Project Loon betere batterijen vereist. Tot slot is ook Google bezig aan een elektrische (autonome) wagen.

Hoewel het onderzoek van Google op dit ogenblik beperkt lijkt staat Google X in de regel garant voor frisse ideeën, ook al werken ze niet altijd even goed. Ook Tesla, IBM en Apple zoeken naar nieuwe en betere batterijen. Om de mobiele technologie van de toekomst van elektriciteit te voorzien is een doorbraak noodzakelijk, wie die forceert zal daar naar alle waarschijnlijkheid niet armer van worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business