Nieuws

Slimme kledij zet statische elektriciteit om in energie

Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld om statische elektriciteit om te zetten in energie. Hiermee kun je kleine gadgets voorzien van stroom.

Er verschijnen steeds meer draagbare gadgets. Die moeten van stroom voorzien worden. Dat kan door ze eens in de zoveel tijd op te laden, maar er wordt ook gezocht naar slimme manieren om dit probleem te verhelpen. Denk bijvoorbeeld aan schoenen die kinetische energie verzamelen of een jas met zonnecollectoren. Nu is er een nieuw soort stof ontwikkeld die statische elektriciteit omzet in energie.

Het product is gemaakt door een team van wetenschappers onder leiding van Sang-Woo Kim op de Sungkyunkwan University in Zuid-Korea. Het materiaal bestaat uit twee lagen stof. Eentje van verzilverde vezels en de andere van zinkoxide nanorods gecoat met polydimethylsiloxan. De lagen wrijven tegen elkaar aan wanneer ze bewegen. Dit gebeurt door dagelijkse, natuurlijke handelingen.

Op die manier wordt een zogeheten triboelektrisch effect gecreëerd. Dit is hetzelfde effect als wanneer je een ballon over je haar wrijft of zijde over glas. Wanneer de twee materialen over elkaar gaan, ontstaan er elektronen tussen de oppervlaktes. Aan de ene zijde een positieve waarde en een negatieve waarde aan de andere zijde.

Als je vervolgens de materialen van elkaar haalt, krijg je een klein beetje stroom. Niet elk paar materialen produceert hetzelfde effect. Het werk van professor Kim en zijn team bestond uit het zoeken van de twee beste materialen voor optimale niveaus van statische elektriciteit.

Volgens het onderzoeksrapport kun je met vier vierkante centimeter van de speciale stoffen een voltage halen van 120V en 65 μA. Als je vier lagen op elkaar legt, krijg je een output van 170V en 120 μA. De stof is uitvoerig getest op de mouw van een jas om zes ledlampen, een klein lcd-scherm en de afstandsbediening van een autosleutel van stroom te voorzien. Als de drager zijn pols bewoog, wist hij voldoende energie te genereren om een van de apparaten aan te zetten.

Het opladen van een smartphone behoort nog niet tot de mogelijkheden. Wellicht dat het in de toekomst mogelijk is de energie op te slaan in een speciale accu, zodat je in noodgevallen nog stroom hebt. Een hele outfit maken van de stof zit er ook niet echt in, want je zweet jezelf een ongeluk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business