Nieuws

Laat je niet digitaal afpersen door ransomware

Kaspersky krijgt toegang tot een CoinVault-server die veel sleutels bevat om ransomware te bestrijden. Het lanceert daarom een nieuwe tool om je computer te zuiveren in enkele klikken.

Iedereen kent wel de bekende mailtjes van een rijke Nigeriaanse prins die zijn fortuin met jou wil delen. Het spreekt voor zich dat zoiets niet waar is, maar toch wordt er op geklikt door bepaalde computergebruikers. Het resultaat: ransomware op je computer. Nu moet je geld betalen aan de hackers om je computer te gebruiken, en wees er maar zeker van dat het niet bij die ene keer blijft. De malware blijft ten slotte op je computer geïnstalleerd, ook al brengt de hacker de boodschap dat hij alles gaat verwijderen en je computer terug netjes achterlaat. Voordat je daadwerkelijk je portemonnee trekt is het misschien de moeite waard om even te kijken naar deze nieuwe decryptie tool van Kaspersky.

Recentelijk heeft de Nederlandse politie de hand weten te leggen op een CoinVault server. CoinVault is een encryptiemalware-variant die sinds afgelopen november Windows systemen infecteert. Volgens een persbericht van Kaspersky zijn de afgelopen maanden ongeveer 700 Nederlandse en 49 Belgische computers geblokkeerd door het virus, dat vaak als een email bijlage binnen komt.

Op de server trof de digitale arm van de wet een reeks sleutels aan die de systemen weer zou kunnen ontgrendelen. In samenwerking met Kaspersky is vervolgens een decryptietool ontwikkeld. De tool biedt geen 100 procent kans op succes. Het niet zo dat alle sleutels op die server stonden, maar de slaagkans is wel bijzonder groot. Kaspersky verwacht dan ook dat de sleutel-database zal groeien en dat de functionaliteit van de tool zal verbeteren de komende maanden en jaren.

Op de website https://noransom.kaspersky.com/ kunnen de slachtoffers proberen hun computer te bevrijden. Je kan een handleiding downloaden die je stap voor stap uitlegt wat je moet doen om de ransomware te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business